- Norge har angrepet Island

Sterke anklager mot oljefondet fra islandske banker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det norske oljefondet blir nå anklaget for å ha bidratt til kollapsen i islandsk økonomi, skriver den islandske avisa Morgunblaðid.

- Tjent penger på shorting

Norges Bank, som forvalter av det norske oljefondet, skal ha drevet med såkalt «shorting». Det vil si at de har lånt penger for å kjøpe aksjer i islandske banker, så har de solgt dem med en gang og kursen har stupt. Når verdien er på bunn kjøper de dem tilbake og tjener dermed store summer på prisforskjellen.

Som et eksempel kan vi si at du låner 100 aksjer som står i 10 kroner. Du selger aksjene med en gang og får 1000 kr. Så faller kursen ned til 7. Du kjøper tilbake 100 aksjer (for 700) og leverer de lånte aksjene tilbake. Dermed tjente du 300 kroner på denne kortsiktige handelen.

Islandske banker hevder at utenlandske spekulanter har spredd falske rykter om hvor ustabil den islandske økonomien er og at de ulovlig har påvirket valutakursen, og verdiene på bankene, som har stupt de siste månedene. Deretter har de utnyttet krisen og tjent store penger.

- En slik ryktespredning vil være en ulovlig manipulasjon av markedet, har Islands børsdirektør Thordur Fridjonsson sagt til DN.

Islandske myndigheter har nå startet en gransking av anklagene.

- Drevet ulovlig ryktespredning

VILT OG VAKKERT: Hallgrimskyrkjan er et kjent skue i den islandske hovedstaden Reykjavik. Men 2008 har vært et svært turbulent år for økonomien på Island. Foto: Scanpix
VILT OG VAKKERT: Hallgrimskyrkjan er et kjent skue i den islandske hovedstaden Reykjavik. Men 2008 har vært et svært turbulent år for økonomien på Island. Foto: Scanpix Vis mer

Nå har en rekke islandske banker fortalt Institutional Risk Analyst (IRA) at flere hedgefunds i USA og Storbritannia skal ha drevet de islandske bankenes troverdighet til bunns. Lignende anklager ble framsatt etter kollapsen til Bear Sterns.

Bankene har vist IRA en rekke uttalelser til media som overdriver problemene de har hatt på Island. De mener utlendingene har forsøkt å presse forskere og journalister til å bare framstille deres syn på saken og overdrive problemene. Ansatte i en rekke hedgefund skal også ha truet journalister med søksmål hvis de kritiserte dem, skriver seekingalpha.com.

Islendingene sier at utlendingene til og med har ansatt PR-byråer til å drive denne propagandaen.

Norges Bank ble også i 2006 anklaget for å stå bak et slikt økonomisk angrep på Island.

Norges Bank opplyser at de lenge har hatt obligasjoner i Island og i islandske finansinstitusjoner. De kommenterer imidlertid aldri enkeltinvesteringer.

De avfeier enhver beskyldning om ryktespredning.

Tror ikke oljefondet står bak

- Jeg mener det er svært lite sannsynlig at oljefondet har drevet med dette, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Dagbladet.no.

- Norge har angrepet Island

Han mener islendingene nekter å innse at det er reelle problemer med landets økonomi som er årsaken til krisen.

- Det er mulig at noen har drevet med ryktespredning, men jeg tror ikke oljefondet vil ta risiko på å gjøre noe som er i gråsonen. De vil ikke risikere å bli tatt for noe slikt, men Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer