- Norge har angrepet Island

Sterke anklager mot oljefondet fra islandske banker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det norske oljefondet blir nå anklaget for å ha bidratt til kollapsen i islandsk økonomi, skriver den islandske avisa Morgunblaðid.

- Tjent penger på shorting

Norges Bank, som forvalter av det norske oljefondet, skal ha drevet med såkalt «shorting». Det vil si at de har lånt penger for å kjøpe aksjer i islandske banker, så har de solgt dem med en gang og kursen har stupt. Når verdien er på bunn kjøper de dem tilbake og tjener dermed store summer på prisforskjellen.

Som et eksempel kan vi si at du låner 100 aksjer som står i 10 kroner. Du selger aksjene med en gang og får 1000 kr. Så faller kursen ned til 7. Du kjøper tilbake 100 aksjer (for 700) og leverer de lånte aksjene tilbake. Dermed tjente du 300 kroner på denne kortsiktige handelen.

Islandske banker hevder at utenlandske spekulanter har spredd falske rykter om hvor ustabil den islandske økonomien er og at de ulovlig har påvirket valutakursen, og verdiene på bankene, som har stupt de siste månedene. Deretter har de utnyttet krisen og tjent store penger.

- En slik ryktespredning vil være en ulovlig manipulasjon av markedet, har Islands børsdirektør Thordur Fridjonsson sagt til DN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer