Ventetida er over:

Norge har åpnet!

Etter mer enn 560 dager med strenge tiltak, usikkerhet, og perioder hvor mye så mørkt ut, kan Norge sprette champagnen. Som byrådsleder Raymond Johansen sa fredag: «Fy søren, det er over!».

ÅPNINGSLØRDAG: Karl Johans gate i Oslo var full av folk lørdag ettermiddag, bare noe timer før coronarestriksjonene heves. Foto: Marianne Løvland / NTB
ÅPNINGSLØRDAG: Karl Johans gate i Oslo var full av folk lørdag ettermiddag, bare noe timer før coronarestriksjonene heves. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

For etter klokka 16 lørdag er pandemiens jerngrep for alvor i ferd med å slippe taket i Norge, og vi kan igjen både klemme, stå sild i tønne på konsert og danse inn i de små timer.

- Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, konstaterte statsministeren fredag ettermiddag.

Og rundt 27 og en halv time seinere braker det løs over det ganske land.

- Nesten så jeg blir rørt

I Oslo oppfordrer byrådslederen til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

- Det er mye å ferie nå, og det håper jeg Oslofolk skal gjøre gjennom helga. Så må vi selvfølgelig være forsiktig og holde oss hjemme når vi er syke. Men fy søren, det er over. Det er nesten så jeg blir rørt. Det er ubeskrivelig deilig. «Period».

FEIRING: Slik, skal politikerne feire når Norge åpnes igjen. Video: Vegard Kruger. Vis mer

Og det planlegges både gatefester og gruppeklemmer i hovedstaden, for å markere at vi nå går tilbake til en normal hverdag.

- Politiet følger utviklingen i bybildet slik vi gjør lørdager og andre dager. Vi får anta at det er glade mennesker som skal feire gjenåpningen av samfunnet i kveld, opplyser operasjonssentralen i Oslo politidistrikt til Dagbladet tidlig ettermiddag.

Fyrverkeri

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, forteller ordfører Kari Nessa Nordtun.

- Flere av de viktige aktørene i byen vår har slått seg sammen, så det er mye som skjer, sier Nordtun.

Ifølge VG er det blant annet planlagt å gjøre om hele Fargegaten i sentrum av byen til et stort dansegulv.

Ordføreren forteller at byen også planlegger en større gjenåpningsfest i løpet av året.

- Den holder vi nå på å planlegge sammen med kulturlivet og eventmiljøet i Stavanger. Det blir en folkefest, men vi må komme tilbake til detaljene.

Gratiskonsert

Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

- Det er masse ting som skjer i byen med kammermusikkfestival og en rekke arrangement. De ble selvfølgelig veldig glad for å kunne ha flere i publikum enn de ellers ville hatt. Så ser jeg jo også at nattklubbene åpner, og det er fint, for vi har hatt noen utfordringer med veldig utagerende natteliv med studentfester, og kan jo håpe at nattklubbene tar litt over for det, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim til Dagbladet.

I kommunal regi blir det imidlertid ingen spesiell markering lørdag.

- Pandemien er fortsatt ikke borte vekk, så vi håper at folk tenker over det, gleder seg over at det åpner, og er forsiktige i tida som kommer, sier Wolden.

Dette tar slutt

Det er altså en normal hverdag med økt beredskap som iverksettes klokka 16 lørdag. Dette innebærer blant annet:

  • Alle restriksjoner innenlands fjernes, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Dette gjelder fra og med lørdag 25. september kl. 16.
  • Meteren gjelder ikke lenger.
  • Regjeringen opphever begrensningene på hvor mange som kan være sammen på arrangementer.
  • Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp.
  • Du må fremdeles isolere deg dersom du blir smittet med covid-19. Regjeringen understreker at dette ikke er en anbefaling, men en regel man kan få bot for å bryte. Samtidig reduseres isolasjonstida for smittede.
  • Uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, anbefales å teste seg eller gå i karantene - uavhengig av om man får symptomer. Øvrige uvaksinerte nærkontakter plikter ikke å gå i karantene, men oppfordres til å teste seg.

Det er i tillegg innført en rekke lettelser for skoler og barnehager, samt innreise til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer