Novavax-vaksinen godkjent:

Norge har bestilt 500 000 doser

Novavax-vaksinen får grønt lys av det europeiske legemiddelverket. Sveriges vaksinekoordinator tror mRNA-skeptikere nå kan la seg lokke. Legemiddelverkets Steinar Madsen mener det er for tidlig å si noe om.

NOVAVAX: Den femte coronavaksinen er nå godkjent for midlertidig bruk i EU. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
NOVAVAX: Den femte coronavaksinen er nå godkjent for midlertidig bruk i EU. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Det europeiske legemiddelverket (EMA) gir mandag grønt lys til coronavaksinen fra den amerikanske legemiddelprodusenten Novavax for personer over 18 år.

Den midlertidige godkjennelsen åpner også for bruk av vaksinen i Norge.

Dagbladet får opplyst av statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet at Norge har bestilt i overkant av 500 000 doser.

Det er opp til Folkehelseinstituttet å avgjøre om den skal tas i bruk i vaksinasjonsprogrammet.

- Vi vet ikke enda hvilken rolle vaksinen fra Novavax vil ha i coronavaksinasjonsprogrammet og hvilke grupper den kan være aktuell for. Det vil vurderes nærmere når vi vet hvor mange doser vi får tilgang til og når vaksinen vil være tilgjengelig i Norge, sier FHI-overlege Sara Watle til Dagbladet.

- Gode tall

Novavax-vaksinen gis i to doser, med minst 21 dagers mellomrom.

Selskapets kliniske studier, som totalt har inkludert over 45 000 personer, har vist en effekt på rundt 90 prosent mot symptomatisk covid-19-infeksjon sju dager etter vaksinering med andre dose.

De rapporterte bivirkningene anses av EMA som milde eller moderate, og skal ha gått forbi i løpet av et par dager.

Studiene ble utført i en periode der det opprinnelige coronaviruset, i tillegg til alfa- og beta-variantene, sirkulerte.

- Det er i utgangspunktet gode tall. Litt under mRNA-vaksinene, men over andre vaksiner. Det blir veldig viktig å få data på om den beskytter også mot omikron, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagbladet.

Det finnes foreløpig lite data på vaksinens effekt mot nyere virusvarianter, deriblant omikron. Selskapet annonserte i slutten av november at de er i gang med utviklingen av en ny vaksine mot omikron-varianten.

VAKSINE: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold med oppfording til de frivillig uvaksinerte. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

Tradisjonell vaksineteknologi

Novavax-vaksinen benytter seg av en tradisjonell subenhet-teknologi - ulik mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna.

Subenhet-vaksiner inneholder ikke hele virus, bare små biter av det (subenheter). Bitene kan ikke i seg selv gi sykdom, men stimulerer immunforsvaret til å danne antistoffer mot viruset.

Denne teknologien brukes også i vaksine mot hepatitt B og i noen influensavaksiner.

Nettopp derfor tror Sveriges vaksinekoordinator, Richard Bergström, at personer som har vært skeptiske til mRNA-vaksinene, kan være mer interessert i å la seg vaksinere av denne.

- Det er en grunn til at vi har tatt inn store volum. Jeg jobber nå med Folkhälsomyndigheten (det svenske folkehelseinstituttet journ. anm.) hver dag, og det er akkurat dét: Det kan være at noen heller vil ta denne, sier Bergström til Expressen.

På spørsmål om hvem vaksinen kan være aktuell for her til lands, er Steinar Madsen mer tilbakeholden.

- Det er det foreløpig for tidlig å si noe om. Det kommer etter hvert flere vaksiner og legemidler mot covid-19. Noe av det som blir viktig framover er å avgjøre hvordan de skal inngå i forebygging og behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer