Klimatiltak

Norge har bladd opp 23 milliarder for å redde regnskogen

Effektene er usikre, resultatene forsinket, og faren for pengerot er ikke godt nok fulgt opp, sier Riksrevisjonen.

OPP I RØYK: Norge bruker milliarder gjennom klima- og skoginitiativet for å forsøkte å stoppe raseringen av de tropiske regngskogene. Her henger det røyk i lufta fra et avskoget område i Vest-Amazona i Brasil, en septemberdag i 2017. Foto: AFP/ NTB Scanpix
OPP I RØYK: Norge bruker milliarder gjennom klima- og skoginitiativet for å forsøkte å stoppe raseringen av de tropiske regngskogene. Her henger det røyk i lufta fra et avskoget område i Vest-Amazona i Brasil, en septemberdag i 2017. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Resultatene og framdriften er forsinka, det er usikkerhet om effekt og om tiltak er gjennomførbare, og risikoen for økonomiske misligheter blir ikke håndtert godt nok.

Det er blant konklusjonene i Riksrevisjonens undersøkelse av Norges viktigste internasjonale klimatiltak - satsinga på å bevare den tropiske regnskogen.

Å bevare regnskogene intakt regnes som avgjørende for å nå klimamålet fra Paris, om å redusere den globale oppvarmingen til godt under to grader, og forsøke å begrense den til 1,5 grader.

I tillegg er regnskogene de mest artsrike områdene på jorda, og hjem for urbefolkningsgrupper som stadig opplever at leveområdene deres blir satt under press.

- Må sikres bedre kontroll

Siden den norske regnskogsatsingen ble etablert i 2008, har Norge ifølge Riksrevisjonen bevilget 23,5 milliarder kroner til bevaring av tropisk skog i utviklingsland. Verken oppfølgingen, kontrollen, eller resultatene har vært gode nok, mener Riksrevisjonen.

- Det må sikres bedre kontroll med bruk og resultater av disse midlene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer