KØKAOS: Ring 3 i Oslo er en utsatt veistrekning. Her bilkø ved Sinsenkrysset. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
KØKAOS: Ring 3 i Oslo er en utsatt veistrekning. Her bilkø ved Sinsenkrysset. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Norge har den verste rushtrafikken i Norden

Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim er køverstingene i Skandinavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TomTom er en nederlandsk fabrikant av GPS-navigatorer som nå har fått tilgang på tallene til selskapet Nordic Congestion Index.

Tallene fra 2012 viser at Norge er det landet i Norden som har den verste rushtrafikken basert på gjennomsnittstall fra de største byene.

Det er basert på måling av trafikken i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

TomToms definisjon på bilkø er for øvrig at bilistene bare kan holde 70 prosent eller mindre av fartsgrensen på veien.

Kø, kø, kø I Oslos ettermiddagsrush må du regne med å bruke en time og 45 minutter på en strekning du vanligvis kun ville brukt en time på.

 Norge har over ti prosentpoeng høyere trafikkbelastning enn våre naboland i Norden på ettermiddagen, ifølge rapporten.

Det er verst i Norden. Hvis man bor en halv time unna Oslo og kjører til jobb hver dag vil man i snitt stå 157 timer i kø i løpet av et år.

Torsdag er ukens mest trafikkbelastede ettermiddag i Norges hovedstad. På mandag er ettermiddagsrushet minst, ifølge rapporten Dagbladet har fått tilgang til.

Morgenrush Norge er ikke bare verst på ettermiddagsrush i Norden, men vi er det landet med mest morgenrush også. Faktisk er vi over åtte prosentpoeng verre enn neste land på listen, Sverige.

Oslo er den verste byen i Norge både i morgen- og ettermiddagsrushet. Om morgenen ligger Stavanger på andreplass, mens på ettermiddagen troner Bergen på andreplass.

Av de fire norske byene Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, kommer Trondheim best ut både på for- og ettermiddag.

Totalt sett er Moskva den aller verste byen i 2012 når det kommer til tafikkorker. På andreplass troner Polen, og på tredje Tyrkia.

Under kan du se listen for morgen- og ettermiddagsrushet.

Land Gjennomsnittlig  Ettermiddagsrush Norway (Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim) 53,1 % Sweden (Stockholm, Gøteborg, Uppsala, Malmö) 43,0 % Denmark (Aarhus, Copenhagen, Odense) 31,5 % Finland (Tampere, Turku, Helsinki) 29,6 % Gjennomsnitt 40,5 %

Land Gjennomsnittlig  Morgenrush Norway (Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim) 41,7 % Sweden (Stockholm, Gøteborg, Uppsala, Malmö) 33,4 % Denmark (Aarhus, Copenhagen, Odense) 32,3 % Finland (Tampere, Turku, Helsinki) 24,4 % Gjennomsnitt 33,5 %
Undersøkelsen oppgir trafikkbelastning i prosenttall. Eksempel 75% betyr at reisetiden er 1,75 ganger lenger enn ved «fri flyt».