Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge har et skremmende høyt antall fremmedkrigere

Hårek Elvenes (H) reagerer på IS-informasjon.

REAGERER: Hårek Elvenes (H). Dagbladet forteller i dag at antallet nordmenn som har reist til terrorgruppene Den islamske stat (IS) og al-Nusra, al-Qaidas front i Syria - er over dobbelt så høyt som offentlig kjent tidligere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Hårek Elvenes (H). Dagbladet forteller i dag at antallet nordmenn som har reist til terrorgruppene Den islamske stat (IS) og al-Nusra, al-Qaidas front i Syria - er over dobbelt så høyt som offentlig kjent tidligere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet forteller i dag at antallet nordmenn som har reist til terrorgruppene Den islamske stat (IS) og al-Nusra, al-Qaidas front i Syria - er over dobbelt så høyt som offentlig kjent tidligere. Det offisielle anslaget har vært minst 60 - i realiteten har omkring 150 nordmenn reist til Syria for å krige.

Det reagerer stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) på.

- Norge har et skremmende høyt antall fremmedkrigere sammenliknet med andre land i forhold til den muslimske andelen av befolkningen, sier Elvenes til Dagbladet.

I front Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la i dag også fram sin nye vurdering av trusselbildet mot Norge. Der går det fram at hjemvendte Syria-krigere anses som en av de fremste truslene mot rikets sikkerhet.

- Politiet står i front i møte med mennesker med et forkvaklet og hatfulllt verdensbilde, sier Elvenes.

- Kunnskapen om radikalisering og voldelig ekstremisme må styrkes i politiet. Vi skal aldri akseptere at grupper eller personer tyr til terror for å nå politiske mål.

- Jeg merker meg at PST-sjefen sier at «radikalisering og rekruttering til voldelig ekstremisme fortsetter, og nå skjer over hele landet. Arbeidet med forebygging må fortsette i overskuelig fremtid». Derfor er det viktig at morgendagens politifolk settes i stand til å møte utfordringen, sier Elvenes.

Forebygging Han mener forebygging og avradikalisering henger nøye sammen.

- Det krever kunnskap, sier Elvenes.

- Et av tiltakene i regjeringens 30 punkts handlingsplan mot radikalisering er forbyggingskontakter i politidistriktene. Forebyggingskontaktene er bindeleddet mellom PST og kommunene. Disse har en nøkkelrolle i kampen mot radikalisering. Kunnskap om radikalisering og voldelig ekstremisme skal ha en tydelig plass i pensum på Politihøgskolen.

Kurs Elvenes tok før jul opp med justisminister Anders Anundsen (Frp) - som også var til stede på pressekonferansen i dag - hvordan det jobbes for å sikre at radikalisering og voldelig ekstremisme blir tatt skikkelig opp innen politi- og andre utdanninger innen justissektoren.

- Justissektoren er i ferd med å styrke radikalisering og voldelig ekstremisme som tema i undervisningen både på Politihøgskolen og Kriminalomsorgens utdanningssenter, bedyret Anundsen i sitt svar.

Han lovte eksempelvis at det skal arrangeres egne kurs om temaet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media