- Norge har Europas skitneste diesel

- Norges Miljøvernforbund blir gjerne med lastebileierne og aksjonerer - mot oljemafiaen, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund. Han mener at de norske oljeraffineriene dumper den dårligste dieselen og bensinen på det innenlandske markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Av ERNST LARSEN

- Mens svenskene er i forkant av EUs regelverk og får ren diesel og bensin fra norske raffinerier, dumper oljeselskapene det skitneste drivstoffet på det norske markedet. Dette er hovedproblemet som vi gjerne aksjonerer mot, ikke høye avgifter, sier miljøvernaktivisten fra Bergen.

I går kveld møtte han lastebileier Knut Enger til debatt i TV2, og han blir gjerne med lastebileierne og aksjonerer.

- Men da må de aksjonere mot de virkelige synderne, oljemafiaen, sier Oddekalv.

- Oljemafiaen bestemmer

- Det er skremmende at oljeselskapene har så stor politisk innflytelse. Det fører blant annet til at oljeselskapene får lov til å sende diesel med høyt svovelinnhold på det innenlandske markedet, mens de er nødt til å sende miljødiesel til Sverige for eksempel.

Ifølge Kurt Oddekalv har Statoil flere politisk ansatte enn de politiske partiene, og nettopp dette er årsaken til at Norge ikke er mer toneangivende når det gjelder miljøvennlig drivstoff.

- Norge følger bare passivt etter når EU innfører direktiver, mens våre naboland virkelig er prådrivere. Dette skyldes at vi er valsaler under en oljemafia som har tunge lobbyister i storting og regjering. Dermed tør ikke Norge innføre strengere regel for svovelutslipp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer