Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge har flest leger og sykepleiere

Men helsetilbudet er ikke bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har ifølge OECD flere yrkesaktive leger og sykepleiere per innbygger enn noe annet nordisk land, og også flere enn de aller fleste OECD-land.

Norge har 3,7 leger per 1.000 innbyggere, det samme som Island. Sverige har 3,6, Danmark 3.4, og Finland 2,4. For sykepleiere er forholdstallet enda større. Norge har 15,4 sykepleiere per 1.000 innbyggere, Island 14, Sverige 10,6, og Finland 7,6, skriver Aftenposten.

Professor og leder for Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, Grete Botten, spør i et debattinnlegg i Aftenposten hvordan det da kan ha seg at Norge har så store problemer i sykehussektoren, særlig når staten bruker langt mer penger på helsetjenester enn de fleste andre land i verden.

- Det er ikke holdepunkter for at den norske befolkning er mer syk enn befolkningen i våre naboland. Med den kunnskapen som foreligger, er det ingen grunn til å tro at kvaliteten på helsetjenesten er bedre i Norge enn i de andre nordiske landene. Innen både brystkreft og tarmkreft har Norge dårligere overlevelse enn våre naboland. Da blir jeg nysgjerrig på hva alle helsekronene i Norge brukes til, sier Botten.

Hun sier en god del av pengebruken kan forklares med høye lønnskostnader.

Direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet tror ikke forklaringen er enkel. Han mener det er ting som tyder på at leger, som den dyre ressursen de er, ikke blir utnyttet på en god nok måte. Larsen mener organiseringsmodellen pålegger legene for mange administrative oppgaver som tar dem bort fra aktiv pasientbehandling.

(NTB)

MEST PERSONELL:  Norge har flest leger og sykepleiere i Norden og ligger på toppskiktet også blant de andre OECD-landene. Illustrasjonsbilde: Scanpix
MEST PERSONELL: Norge har flest leger og sykepleiere i Norden og ligger på toppskiktet også blant de andre OECD-landene. Illustrasjonsbilde: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media