Norge har frosset to milliarder kr. av Kadhafis penger

Norsk bank har frosset to milliarder kroner tilhørende den libyske sentralbanken.

FRYS-AKSJON: Også norske banker deltar nå i jakten på midler som kan knyttes til Kadhafi og Libya. Den 11. mars vedtok Utenriksdepartementet en ny forskrift om sanksjoner mot Libya. (AP Photo/Sergei Grits)
FRYS-AKSJON: Også norske banker deltar nå i jakten på midler som kan knyttes til Kadhafi og Libya. Den 11. mars vedtok Utenriksdepartementet en ny forskrift om sanksjoner mot Libya. (AP Photo/Sergei Grits)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter reagerte raskt etter at Sikkerhetsrådet vedtok å aksjonere mot Libya og landets diktator Muammar Kadhafi.
Den 11. mars vedtok Norge en forskrift om målrettede sanksjoner mot det libyske regimet.

- Gjennom sanksjonene ønsker det internasjonale samfunnet å bidra til å stanse voldshandlingene og stille overgriperne til ansvar, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Tilhører sentralbanken
Nå har en norsk bank frosset 370 millioner amerikanske dollar, som følge av sanksjonene mot Libya. Det tilsvarer drøyt to milliarder kroner.
- En norsk bank har frosset innskudd på 370 millioner dollar som tilhører den libyske sentralbanken, og satt pengene på sperret konto, sier Kjetil Elsebutangen, pressekontakt i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Dagbladet skrev tidligere i dag at Kadhafi og hans regime i Libya har tilgang på mer enn ti milliarder kroner som er frosset i Sverige.
Nå viser det seg altså at også norske banker er godt i gang med tilsvarende aksjoner.

Trolig DnB Nor Kilder Dagbladet har snakket med, sier at DnB Nor etter alt å dømme er den norske banken det er tale om.

- Vi kan som vanlig ikke kommentere kundeforhold, heller ikke i denne saken, sier informasjonsdirektør i DnB Nor, Thomas Midteide, til Dagbladet.

Han sier at DnB Nor følger retningslinjene som UD og regjeringen har lagt for banknæringen, og har gjennomgått kundelister og transaksjoner og meldt inn ikke bare til Finanstilsynet men også til UD.

- Grunnen til at vi har hatt dialog med UD, er den spesielle situasjonen med Libya, sier Midteide.

Hjelper bankene Selskapet Risk Information Group hjelper bankene med å fange opp transaksjoner hvor blant annet Libya er involvert.

- Vi har automatiserte systemer som sporer opp libyske penger. Det stoppes enten på grunn av SWIFT-koden, eller fordi Libya dukker opp som mottakerland. Vi kan også spore opp penger med forbindelser til Libya, eller at penger blir forsøkt overført til Libya, sier Kjell-Ola Kleiven, styreformann i selskapet. Han forteller at det samme gjelder Iran, hvor sanksjoner nå er tatt inn som en del av det norske lovverket.

- Alle internasjonale banker er pålagt å varsle om og fryse penger med tilknytning til Libya, og det skjer i ganske stort omfang. Nordiske banker er like utsatt som andre for libyske transaksjoner, og kanskje spesielt Norge som er et oljeland. Det er veldig sannsynlig at norske banker har midler som kan spores til Libya, sier Kleiven til Dagbladet.

Han sier at håndhevelsen av disse reglene håndteres av Utenriksdepartementet, fordi de er så viktige for Norge og norske selskaper.
- Hvis norske selskaper får store bøter for de ikke fryser penger til disse regimene, kan det gå ut over Norges forhold til USA og FN, forklarer Kleiven.