- Norge har funnet enorme gass- og oljefelter i Barentshavet. Men det er (minst) et stort problem

Feltene strekker seg over til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blitt varslet oljebonanza i Barentshavet etter et stort olje- og gassfunn.

- Vi tror det finnes både olje og gass i området tilsvarende åtte-ti Goliat-funn, sa oljedirektør Bente Nyland, da hun 27. februar presenterte nye ressursanslag for Barentshavet Sør og Jan Mayen.

Men det er ifølge en analytiker en hemsko. Feltene ligger tett mot, og trolig også delvis over, den russiske grensen. Delelinja, ble dratt opp i 2010.

- Politisk risiko Nyhetsbyrået Reuters omtalte i går noen potensielle problemer med prosjekter i området.

- Det er en åpenbar politisk risiko, sa Thina Saltvedt, senioranalytiker i Nordea Markets, til Reuters.

Hun utdyper overfor Dagbladet:

- Noen av disse feltene går over grensen. Hva gjør man så med den produksjonen? Kan man samarbeide med Russland om å utvikle feltene? Eller finner man en fordeling? Men det er ikke alltid lett å drive business med Russland. Det har norske selskaper opplevd tidligere.

Det ble forhandlet i 40 år før man kom fram til delelinjeavtalen i 2010.

Avtalen Den nye delingen av det omstridte området «Gråsonen» går omtrent midt mellom Norges midtlinjeprinsipp og Russlands sektorlinjeprinsipp. Men som kjent: Det kan være vanskelig å se grenser som under vann.

- Det vil være lettere å starte med prosjektene hvor feltene ikke er delt, sier Saltvedt til Dagbladet.

Men skal Norge fortsette økonomisk som i dag, med en oljesmurt økonomi, kan ikke de store delefeltene overses.

- Produksjonen faller andre steder. Det er riktignok gjort noen andre store funn også, men det er snakk om ganske store reserver, spesielt gass, i disse områdene, og det er viktig for Norge å få tilgang til den hvis vi ønsker å levere gass og olje i framtiden. Hvis vi ønsker å leve på oljen, er det behov for feltene, sier Saltvedt.

STORPOLITIKK: Delelinjeavtalen ble undertegnet i Murmansk og 2010. 
Russland utenriksminister Sergej Lavrov (th) og hans norske kollega Jonas Gahr Støre signerte avtalen, statsminister Jens Stoltenberg (tv) og Russlands president Dimitrij Medvedev fulgte med.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
STORPOLITIKK: Delelinjeavtalen ble undertegnet i Murmansk og 2010. Russland utenriksminister Sergej Lavrov (th) og hans norske kollega Jonas Gahr Støre signerte avtalen, statsminister Jens Stoltenberg (tv) og Russlands president Dimitrij Medvedev fulgte med. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet i kveld at delelinja ikke skaper problemer.

- Norge har en avtale med Russland om hvordan vi skal gjøre det hvis feltene strekker seg under delelinja.

Anslag Oljedirektoratets beregninger for området varierer fra et minimum på 55 millioner SOE til et maksimum på 565 millioner SOE.  Til sammenligning lyder ressursanslagene for Nordsjøen på 850 millioner SOE, mens Norskehavet kan inneholde 780 millioner SOE, har NTB meldt tidligere.

Det er blitt advart mot utbyggingen fra miljøvernhold. Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er blant dem som har advart mot et «oljebonanza» i de sårbare havområdene.

- Det er en tragedie for nordområdene at mens isen smelter og naturen trues av økt temperatur, ser det ut til at den norske regjeringen først og fremst er opptatt av å få hentet opp enda mer klimaødeleggende olje og gass, sa Haltbrekken til NTB da delelinjeavtalen ble kjent i 2010.

NB: I delelinjeavtalen heter det følgende om såkalt unitisering:

For å sikre at en petroleumsforekomst som strekker seg over til et annet lands kontinentalsokkel også vil bli utnyttet optimalt, er det i alle avtaler om avgrensning av kontinentalsokkelen mellom Norge og henholdsvis Danmark, Storbritannia, Island, Danmark/Grønland og Russland inntatt bestemmelser om at grenseoverskridende petroleumsforekomster skal unitiseres. Norge og det annet land inngår i slike tilfelle en såkalt unitiserings-traktat, der man konkret blir enige om hvordan de to lands myndigheter skal samarbeide for å sikre at forekomsten bygges ut og drives i samsvar med begge lands nasjonale lovgivning. Unitiseringstraktaten vil også inneholde en forpliktelse til å påelgge oljeselskapene på begge sider av delelinjen å inngå en unitiseringsavtale seg imellom som nevnt, og at begge land skal måtte godkjenne denne.

GRENSE UNDER VANN: Statsminister Jens Stoltenberg  (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre fotografert da de informerte pressen om delelinjen i Barentshavet. 
Foto: Heiko Junge  / SCANPIX
GRENSE UNDER VANN: Statsminister Jens Stoltenberg (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre fotografert da de informerte pressen om delelinjen i Barentshavet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer