- Norge har hatt et langvarig overvåknings- samarbeid med USA

Det mener Finn Sjue. Han er ikke overraska over overvåkningsskandalen.

HVEM VISSTE HVA?: Finn Sjue sier til Dagbladet at han ikke er overraska over TV2s avsløring. Han mener det sentrale spørsmålet er hvem som har visst hva. Foto: TORBJØRN GRØNNING / Dagbladet
HVEM VISSTE HVA?: Finn Sjue sier til Dagbladet at han ikke er overraska over TV2s avsløring. Han mener det sentrale spørsmålet er hvem som har visst hva. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Norge har siden 1990 vært med på et stort internasjonalt samarbeid med blant annet USA OG NATO om global kommunikasjon og overvåking, sier overvåkingsekspert Finn Sjue til Dagbladet.

Han mener det har vært flere møter i USA hvor Norge, USA og andre NATO-land har møttes for å trekke opp nye retningslinjer for global kommunikasjon og overvåkning.
 
— Det har vært lite oppmerksomhet rundt dette, men Norge har vært i spiss i dette samarbeidet, og utvekslet data på globalt nivå, sier Sjue til Dagbladet.

- Derfor er det ingen overraskelse at det er et «kroppslig» samarbeid i Drammensveien, sier han. 

Ifølge Sjue kalles dette samarbeidet ILETS, International Law Enforcement Telecommunications Seminar.
 
Finn Sjue er førstelektor ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo, har skrevet en rekke bøker om de hemmelige tjenestene i Norge. Han har selv blitt overvåket av norske politimyndigheter.

- Ikke overrasket
Sjue lar seg ikke overraske av TV2s avsløring om at en hemmelig etterretningsgruppe i Oslo i Oslo på oppdrag fra USA har overvåket nordmenn systematisk i over ti år.

- At USA som en stormakt tar seg til rette i vertsland, er ikke nytt, sier han til Dagbladet. 

Ifølge TV2 skal overvåkningsgruppa, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Her skal det ha vært aktivitet 24 timer i døgnet siden 2000. Den hemmelige overvåkningen skal blant annet ha bestått av spaning og fotografering av mistenkelige personer og aktivitet. 

Hvem visste? Sjue mener det sentrale spørsmålet etter TV2s avsløring er hvem som visste og hva de visste.  

- Amerikanerne antyder at dette var godkjent, men det er svært ulne formuleringer. Jeg venter spent på hva PST vil si om denne saken. Det er dem som må klekke egget, og komme med faktiske svar. Spørsmålet er hvor høyt opp har dette gått, og hvem har vært med på å godkjenne dette. Hva har de ulike justisministerne visst? spør Sjue.  

Amerikanske myndigheter fastholdt igår at overvåkningen var godkjent:

- Alle våre aktiviterer i Norge er fullt ut i overrensstemmelse med det samarbeidet vi har med vertslandets myndigheter, sa pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet P.J. Crowley til TV 2.

Men justisminister Knut Storberget hevdet i går at han var helt ukjent med TV2s opplysninger. Han fortalte også til kanalen at han krever full gransking av saken.
 
- Kan PST ha vært involvert uten å informere oppover?  

- Det har jo skjedd før, så det forundrer meg ikke. Men det gjenstår å se, sier Sjue.  

- Jeg avventer med stor spenning, sier han.

AMBASSADEN: Kontoret til overvåkerne lå like ved USAs ambassade i Oslo, og hadde blant annet alarm som gikk direkte til ambassadens sikkerhetsfolk, ifølge TV 2.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
AMBASSADEN: Kontoret til overvåkerne lå like ved USAs ambassade i Oslo, og hadde blant annet alarm som gikk direkte til ambassadens sikkerhetsfolk, ifølge TV 2.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer