- Norge har hatt medvind på alle bauger og kanter. Nå har vi motvind

Derfor frykter ekspertene for Norges økonomiske framtid.

- I MOTVIND: Ekspertene mener Norge nå opplever økonomisk motvind. Bildet er fra kraftig snøvær i Tromsø i 2008.

Foto: Ingun A. Mæhlum
- I MOTVIND: Ekspertene mener Norge nå opplever økonomisk motvind. Bildet er fra kraftig snøvær i Tromsø i 2008. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konkurstruede Hellas, som nå har sagt nei til sine europeiske kreditorer, har liten eller ingen innvirkning på norsk økonomi, mener eksperter.

- Hellas har utrolig lite med Norge å gjøre. Dessuten er sannsynligheten for en ny økonomisk krise i Europa på grunn av situasjonen i Hellas svært liten, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank overfor Dagbladet.

Andreassen mener det er helt andre grunner til å frykte for den norske økonomiske framtida.

- Skiftet i Norge er spennende, men har fint lite med Hellas å gjøre. Alt som har gjort Norge spesielt, er ikke spesielt lenger. Norge har ikke lenger en særstilling. Lønnsevnen i Norge vokser ikke på samme måte som før, og olja bidrar nå negativt, sier Andreassen og utdyper:

- Norge har hatt medvind på alle bauger og kanter. Nå har vi motvind. Vi opplever motvind både på olje og andre råvarer, sier Harald Magnus Andreassen.

Økonomieksperten trekker fram som negativt for Norge at Kina ser ut til å ha fått pengebremsene på.

- Jobber forsvinner - Er vi heldige, slipper vi unna med lavere inntektsvekst, noe som faktisk allerede har skjedd. Er vi uheldige, må vi ha en korreksjon ned i norsk økonomi. Det kan skje, men jeg tror ikke helt på det, sier Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.