INFISERT: Her er svinekjøttprodukter i hyllene i en nærbutikk i Belfast i Nord-Irland. Irske myndigheter har nå tilbakekalt svinekjøtt etter at for høye dioksin-nivåer er funnet i slakt. Foto: AFP PHOTO/Peter MUHLY
INFISERT: Her er svinekjøttprodukter i hyllene i en nærbutikk i Belfast i Nord-Irland. Irske myndigheter har nå tilbakekalt svinekjøtt etter at for høye dioksin-nivåer er funnet i slakt. Foto: AFP PHOTO/Peter MUHLYVis mer

Norge har ikke importert giftkjøtt

Mattilsynet forholder seg rolig til dioksin-skandalen i Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at svenske og danske myndigheter nå forsøker å få oversikt over hvor mye dioksin-infisert svinekjøtt som kan være importert til butikkhyllene fra Irland og Nord-Irland.

Irske myndigheter opplyser at ti svinefarmer i Irland og ni svinefarmer i Nord-Irland har benyttet seg av et grisefôr som trolig er årsaken til at deler av svinekjøtteksporten er forgiftet.

Mens svenske og danske tilsynsmyndigheter jobber på spreng for å få bukt med situasjonen, har Mattilsynet i Norge roligere dager.

- Irske myndigheter har identifisert en rekke land som har mottatt dette kjøttet. Norge er ikke ett av dem, sier kommunikasjonsrådgiver Siri Haugsnes i Mattilsynet til Dagbladet.no.

Tilsynet erkjenner at norske forbrukere kan ha handlet kjøtt med for høye verdier av dioksin i Sverige eller Danmark, men har foreløpig ikke sett noen grunn til å ta affære.

- Siden vi ikke importerer dette kjøttet, har vi, på det nåværende tidspunkt, valgt å ikke sette i verk tiltak, sier Haugsnes.

Dioksin kan ifølge Wikipedia ha en rekke skadelige effekter, er kreftfremkallende og kan gi hudsykdommer.

Svenske myndigheter understreker like fullt at folk ikke trenger å bli redde. Mengdene dioksin man får i seg ved å spise infisert kjøtt, vil være så små at det ikke vil føre til helseproblemer, framholder myndighetene.