Norge har ikke oversikt over hvem som hacker

Dataangrepene blir mer sofistikerte og angriperne har større ressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Angrepene mot norske interesser er generelt et økende problem og det ble meldt om dobbelt så mange av dem i 2012 som i 2011, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). De opplyser om rundt 50 angrep i fjor.

Nettsikkerhetsselskapet Mandiant har nylig publisert en rapport der det heter at en rekke dataangrep lar seg spore tilbake til en tilsynelatende hverdagslig bygning i den kinesiske storbyen Shanghai. Bygningen er angivelig hovedkvarter for gruppen APT 1 (Advanced Persisent Threat).

Det kommer fram av rapporten at gruppen har gjennomført dataangrep mot Norge og infiltrert norsk infrastruktur.

Store verdier på spill Seksjonssjef for operasjonssenteret i Norsk sikkerhetsmyndighet, Marie Moe, forteller at norske myndigheter jobber med saken som omtales i Mandiant-rapporten og ønsker derfor ikke å kommentere den. Men generelt forteller hun at angrepene blir «mer sofistikerte» og at det «tydelig at angriperne har store ressurser».

- I fjor oppdaget vi eller fikk rapportert inn rundt én sak i uka som dreier seg om spionasje. Vi antar at det er store mørketall, og at utsatte virksomheter må regne med denne trusselen til enhver tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer