AstraZeneca

- Norge har ikke tatt dissens

Dagens møter er ennå ikke over for Norges representant i det europeiske legemiddelverkets (EMA) bivirkningskomité, men han forteller at Norge ikke kommer til å ta dissens denne gangen - i motsetning til møtet for snart tre uker siden.

STOPP: En rekke land har satt bruken av AstraZeneca på pause, blant annet Norge. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez
STOPP: En rekke land har satt bruken av AstraZeneca på pause, blant annet Norge. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket David Benee Olsen representerer Norge i bivirkningskomiteen (PRAC) i EMA, og har sittet i møter om AstraZeneca-vaksinen store deler av dagen.

Ved 20-tiden forteller han at møtevirksomheten fortsatt ikke er over for i kveld.

- Jeg har blitt opplyst om at EMA vil ha pressekonferanse i morgen, kan han fortelle til Dagbladet.

NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat
NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat Vis mer

Har ikke tatt dissens

Fram til det kan han ikke diskutere hva de har kommet fram til i dagens møter, men han bekrefter at Norge ikke har tatt dissens i dag.

- Nei, det har vi ikke. Jeg kan bekrefte at vi ikke kommer til å ta dissens denne gangen.

I møtet i EMAs bivirkningskomité 18. mars tok Norge, som eneste land, dissens på bivirkningskomiteens konklusjon. EMA ga etter møtet grønt lys til AstraZeneca-vaksinen - men varslet at de ville legge en advarsel om de alvorlige meldte bivirkningene inn i vaksinens preparatomtale.

I møtet argumenterte Olsen for at det ikke var nok med en advarsel, men at dette bør inn i bivirkningslista.

18 MARS: Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrief klokka 13 ved Rikshospitalet. Overlege Pål André Holme orienterte om situasjonen rundt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Marie Røssland. Vis mer

- Det er ikke uvanlig at noen tar dissens. Vi ser på data som kan tolkes ulikt. Jeg er overbevist om at man ikke kan utelukke en sammenheng mellom de meldte tilfellene og vaksinen, sa han til Dagbladet den gang.

Olsen forteller til Dagbladet at de har diskutert en mulig oppdatering av bivirkningslisten i dag. Svaret på hva de kommer fram til, vil komme fram på morgendagens pressekonferanse.

- Det er ikke noen hemmelighet at vi har diskutert den samme saken i dag, dette sykdomsbildet som har blitt beskrevet: lave blodplater og blodpropp, forteller han når Dagbladet spør om han kan gi noen detaljer fra vurderingene som har blitt gjort i dag.

Det er usedvanlig at så mange er opptatt av møter i bivirkningskomiteen, forteller han, samtidig som han sier han har full forståelse for hvorfor.

Sammenheng

Tidligere tirsdag kunne Norges mann i bivirkningskomiteen fortelle at han syntes det er «positivt at det nå ser ut til å gå den veien som vi har sagt, men det er ikke konkludert. Det er dette jeg sitter i møter om nå».

- Det er riktig at vi ser positivt på at EMA har uttalt at en sammenheng mellom disse bivirkninger og vaksinen er overveiende sannsynlig. Det har vi ment hele tiden, sier han tirsdag kveld.

I slutten av mars opplyste EMA om at de hadde registrert 65 tilfeller av den sjeldne blodproppvarianten hos AstraZeneca-vaksinerte i Europa og EØS. En årsakssammenheng mellom vaksinen og blodpropp foreløpig ikke er bevist, men ikke kan utelukkes, uttalte EMA da.

- I henhold til nåværende kunnskap, finnes det ikke bevis som kan underbygge å begrense bruken av vaksinen i noen befolkningsgrupper, sa EMA-sjef Emer Cooke.

Oppsiktsvekkende intervju

Et intervju med vaksinesjefen i Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) vakte oppsikt i dag. Marco Cavaleri sa at han mener det er en klar kobling mellom vaksinen og tilfeller av blodpropp i et intervju med den italienske avisa Il Messaggero.

Her antydet han at EMA ville bekrefte koblingen i løpet av noen timer.

EUs legemiddeltilsyn uttalte samme dag at de ikke har kommet til noen konklusjon om AstraZenecas vaksine ennå.

18 MARS: EMA-sjef Emer Cooke konkluderer med at AstraZeneca-vaksinen er en trygg og effektiv vaksine. Vis mer

Tirsdag ettermiddag skrev EMAs pressekontor i en e-post til Dagbladet at de foreløpig ikke hadde nådd en endelig konklusjon, og at vurderingen fremdeles pågikk.

- Vi vil holde en pressekonferanse med en gang vurderingen er ferdigstilt. For øyeblikket er dette forventet i morgen, onsdag 7. april, eller torsdag 8. april, skrev pressekontakt Vladimíra Yalmanová.

AstraZeneca ønsker ikke å kommentere saken før EMA har konkludert.

- Vi avventer å kommentere saken til EMAs konklusjon har kommet, sier Jacob Lund, kommunikasjonssjef for AstraZeneca i Norden, til Dagbladet tirsdag kveld.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer