Norge har inngått avtale om mulig militært bidrag til Niger

Norge har inngått avtale med det vestafrikanske landet Niger og åpner dermed for å sende en norsk styrke dit. 

Vårt Land skrev tirsdag at «Norge skal sende militært mannskap til Niger for å jakte terrorister». Dette avviser Forsvarsdepartementet.

- Norge har inngått en juridisk avtale med Niger som åpner for at norsk personell kan sendes til landet, men det er ikke fattet noen politisk beslutning om å gjøre dette, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til NTB.

- Pleier Norge å inngå slike avtaler med land dersom man ikke vurderer å sende militært personell?

- Vi har avtaler med veldig mange land, sier Wangberg.

Mentorering

På spørsmål fra Vårt Land om hvorfor avtalen med Niger er inngått, viser Wangberg til Norges bidrag i kampen mot internasjonal terrorisme.

- Norge deltar bredt i den internasjonale innsatsen mot terrorisme. Som aktør i denne kampen bidrar Norge aktivt innen en rekke områder, i spennet fra informasjonsdeling til kapasitetsbygging og mentorering av operative enheter, skriver hun i en epost til avisen.

- Personell fra Forsvaret bidrar periodevis til kapasitetsbygging i Sahel og Guineabukta. Denne avtalen regulerer forhold rundt at norsk personell oppholder seg i Niger, fortsetter hun.

Bedre i stand

Overfor NTB presiserer Wangberg at et eventuelt norsk styrkebidrag skal «trene og rådgi lokale styrker, slik at de bedre blir i stand til å håndtere sikkerhetsutfordringer i eget land».

Hun medgir imidlertid at det i dag er militante islamister som utgjør den største sikkerhetsutfordringen, både i Niger og nabolandene.

- Det stemmer, men poenget er at vi skal drive kapasitetsbygging og ikke selv delta i jakten på terrorister, sier hun.

Italiensk styrke

Italia inngikk nylig en avtale om å sende 470 soldater til Niger. De skal ifølge italienske myndigheter særlig bidra til å styrke grensekontrollen i landet.

Italia har også brukt store ressurser i Libya i et forsøk på å stanse strømmen av båtflyktninger over Middelhavet, og operasjonen i Niger blir sett på som et forsøkene på å bremse strømmen av migranter og flyktninger fra Vest-Afrika til Libya.

Wangberg vil ikke svare på om det norske personellet i Niger eventuelt skal samarbeide med den italienske styrken, men hun avviser overfor NTB at de kan få i oppdrag å «stoppe migranter».

- Det er påstander det ikke er noen holdepunkter for, sier hun.

(NTB)