Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge har inngått avtale om mulig militært bidrag til Niger

Norge har inngått avtale med det vestafrikanske landet Niger og åpner dermed for å sende en norsk styrke dit. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt Land skrev tirsdag at «Norge skal sende militært mannskap til Niger for å jakte terrorister». Dette avviser Forsvarsdepartementet.

- Norge har inngått en juridisk avtale med Niger som åpner for at norsk personell kan sendes til landet, men det er ikke fattet noen politisk beslutning om å gjøre dette, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til NTB.

- Pleier Norge å inngå slike avtaler med land dersom man ikke vurderer å sende militært personell?

- Vi har avtaler med veldig mange land, sier Wangberg.

Mentorering

På spørsmål fra Vårt Land om hvorfor avtalen med Niger er inngått, viser Wangberg til Norges bidrag i kampen mot internasjonal terrorisme.

- Norge deltar bredt i den internasjonale innsatsen mot terrorisme. Som aktør i denne kampen bidrar Norge aktivt innen en rekke områder, i spennet fra informasjonsdeling til kapasitetsbygging og mentorering av operative enheter, skriver hun i en epost til avisen.

- Personell fra Forsvaret bidrar periodevis til kapasitetsbygging i Sahel og Guineabukta. Denne avtalen regulerer forhold rundt at norsk personell oppholder seg i Niger, fortsetter hun.

Bedre i stand

Overfor NTB presiserer Wangberg at et eventuelt norsk styrkebidrag skal «trene og rådgi lokale styrker, slik at de bedre blir i stand til å håndtere sikkerhetsutfordringer i eget land».

Hun medgir imidlertid at det i dag er militante islamister som utgjør den største sikkerhetsutfordringen, både i Niger og nabolandene.

- Det stemmer, men poenget er at vi skal drive kapasitetsbygging og ikke selv delta i jakten på terrorister, sier hun.

Italiensk styrke

Italia inngikk nylig en avtale om å sende 470 soldater til Niger. De skal ifølge italienske myndigheter særlig bidra til å styrke grensekontrollen i landet.

Italia har også brukt store ressurser i Libya i et forsøk på å stanse strømmen av båtflyktninger over Middelhavet, og operasjonen i Niger blir sett på som et forsøkene på å bremse strømmen av migranter og flyktninger fra Vest-Afrika til Libya.

Wangberg vil ikke svare på om det norske personellet i Niger eventuelt skal samarbeide med den italienske styrken, men hun avviser overfor NTB at de kan få i oppdrag å «stoppe migranter».

- Det er påstander det ikke er noen holdepunkter for, sier hun.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!