Det er lettere å være i opposisjon enn i posisjon. I mai mente daværende opposisjonsleder Jonas Gahr Støre at «det var på tide» at Norge og Erna Solberg skulle jobbe for «å gi patentunntakelse» for coronavaksiner sånn at fattige land kunne få økt tilgang.
Vel installert på Statsministerens kontor, har Støre og hans nye regjering vært mer utydelige når Verdens handelsorganisasjon (WTO) har diskutert å oppheve vaksine-patentene, som blir kalt TRIPS-avtalen.
Uenige
Ministermøtene i WTO er bak lukkede dører, og dermed ikke offentlige. Dagbladet har pratet med diplomatiske kilder i Genève, som følger TRIPS-diskusjonene i Genève tett.
- Alle de 164 landene i WTO må bli enige for at for eksempel en patentunntakelse skal gjøres. Akkurat dette mener land som EU, Sveits, Storbritannia og Norge at ikke er så viktig, noe en rekke utviklingsland jo mener er helt feil, sier en diplomatisk handelskilde med nær kjennskap til de pågående forhandlingene i Genève, til Dagbladet.
Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt er ikke enig i diplomatens analyse, og viser til at diskusjonen om TRIPS-unntak har vært fastlåst i over ett år:
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger