Norge har stoppet ammunisjonssalg til Emiratene

Utenriksdepartementet frykter at ammunisjon solgt fra Norge til Emiratene kan bidra til brudd på humanitærretten i Jemen.

KRIGSSONE:  En mann går forbi et av de mange husene i Jemen som er ødelagt i forbindelse med den pågående krigen i landet. Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene fører krig i landet, og Norge fortsatte å selge våpen til de to landene i fjor, til tross for motstand blant en rekke norske grupper og organisasjoner. Frykten er at norsk militært utstyr kan bli brukt i krigen. Bildet er fra den sørvestlige byen Taiz. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / Scanpix
KRIGSSONE: En mann går forbi et av de mange husene i Jemen som er ødelagt i forbindelse med den pågående krigen i landet. Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene fører krig i landet, og Norge fortsatte å selge våpen til de to landene i fjor, til tross for motstand blant en rekke norske grupper og organisasjoner. Frykten er at norsk militært utstyr kan bli brukt i krigen. Bildet er fra den sørvestlige byen Taiz. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De seinere åra har Norge eksportert militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, noe som fikk Røde Kors og en rekke andre organisasjoner til å frykte at sivile i Jemen kan bli drept med norsk ammunisjon. Nå har utenriksdepartementet stoppet deler av våpeneksporten fra Norge til Emiratene, inntil videre:

- Utenriksdepartementet har siden januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet, i en mail til Dagbladet.  

- Må stoppe eksport Hvor mye av våpensalget til Emiratene som er ammunisjon, kan ikke UD gå ut med, på grunn av taushetsplikt. I 2014 var ammunisjonssalget til Emiratene å 15,1 millioner, ifølge Andersen i UD. Han melder videre at «dersom situasjonen i et land som vi eksporterer til endrer seg vesentlig slik at forutsetningene for å tillate salg av våpen og ammunisjon ikke lenger er til stede, vil vi vurdere om det fortsatt skal kunne gis lisens». 

- Når det gjelder anklagene om brudd på humanitærretten i Jemen så følger vi tett vurderinger fra FNs sikkerhetsråd. Vi ser alvorlig på situasjonen i Jemen og alle lisenssøknader om eksport av norsk forsvarsmateriell er derfor gjenstand for individuell og grundig vurdering. Dette gjelder særlig med henblikk på risiko for bruk i Jemen i strid med humanitærretten, ifølge Andersen i UD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer