Norge har stoppet ammunisjonssalg til Emiratene

Utenriksdepartementet frykter at ammunisjon solgt fra Norge til Emiratene kan bidra til brudd på humanitærretten i Jemen.

KRIGSSONE:  En mann går forbi et av de mange husene i Jemen som er ødelagt i forbindelse med den pågående krigen i landet. Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene fører krig i landet, og Norge fortsatte å selge våpen til de to landene i fjor, til tross for motstand blant en rekke norske grupper og organisasjoner. Frykten er at norsk militært utstyr kan bli brukt i krigen. Bildet er fra den sørvestlige byen Taiz. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / Scanpix
KRIGSSONE: En mann går forbi et av de mange husene i Jemen som er ødelagt i forbindelse med den pågående krigen i landet. Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene fører krig i landet, og Norge fortsatte å selge våpen til de to landene i fjor, til tross for motstand blant en rekke norske grupper og organisasjoner. Frykten er at norsk militært utstyr kan bli brukt i krigen. Bildet er fra den sørvestlige byen Taiz. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De seinere åra har Norge eksportert militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, noe som fikk Røde Kors og en rekke andre organisasjoner til å frykte at sivile i Jemen kan bli drept med norsk ammunisjon. Nå har utenriksdepartementet stoppet deler av våpeneksporten fra Norge til Emiratene, inntil videre:

- Utenriksdepartementet har siden januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet, i en mail til Dagbladet.  

- Må stoppe eksport Hvor mye av våpensalget til Emiratene som er ammunisjon, kan ikke UD gå ut med, på grunn av taushetsplikt. I 2014 var ammunisjonssalget til Emiratene å 15,1 millioner, ifølge Andersen i UD. Han melder videre at «dersom situasjonen i et land som vi eksporterer til endrer seg vesentlig slik at forutsetningene for å tillate salg av våpen og ammunisjon ikke lenger er til stede, vil vi vurdere om det fortsatt skal kunne gis lisens». 

- Når det gjelder anklagene om brudd på humanitærretten i Jemen så følger vi tett vurderinger fra FNs sikkerhetsråd. Vi ser alvorlig på situasjonen i Jemen og alle lisenssøknader om eksport av norsk forsvarsmateriell er derfor gjenstand for individuell og grundig vurdering. Dette gjelder særlig med henblikk på risiko for bruk i Jemen i strid med humanitærretten, ifølge Andersen i UD.

Norsk våpeneksport i 2015:

Også i 2015 solgte Norge militært utstyr til land i Midtøsten:

Saudi Arabia                                   58 000 kroner
De forente arabiske emirater           38 millioner
Qatar                                             640 000 kroner
Kuwait                                          16,3 millioner

For samtlige av disse landene dreier det seg om eksport av varer innen gruppene «patroner og deler» og «våpen og våpendeler», ifølge SSB, som har tallene fra tollvesenets utførselsdeklarasjoner.

- Norge er forpliktet til å ta en selvstendig vurdering i forhold til hva som skjer i Jemen, uavhengig av hva FNs sikkerhetsråd mener. Det er veldig bra at UD stopper dette. Så lenge det er usikkert rundt om norsk ammunisjon, solgt til Emiratene, blir brukt i Jemen, så er Norge forpliktet til å stoppe denne eksporten etter den internasjonale våpenhandelsavtalen, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Undrende til UD Harlem og Røde Kors har i lengre tid ment at Norge må innføre eksportforbud til land som begår krigsforbrytelser. Helt siden mars i fjor har Emiratene vært med i den den saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen.

- Jeg stiller meg undrende til at eksporten til Emiratene har pågått så lenge, etter at det har vært tunge rapporter og informasjon om at det har blitt begått krigsforbrytelser av alle krigførende parter i Jemen. Her må Norge gjøre selvstendige vurderinger av hva som er den faktiske situasjonen på bakken i Jemen, sier Harlem til Dagbladet. 

Norsk utenriksdepartement mener at situasjonen i Jemen er bekymringsfull, men mener samtidig at det er positivt at partene nå synes å overholde en våpenhvile.  

- Det legges til grunn at det er borgerkrig i Jemen mellom Houthi-ene og Jemens legitime myndigheter. Norges selvpålagte restriksjoner innebærer at vi ikke selger våpen og ammunisjon til partene i en borgerkrig — i dette tilfellet ikke til Houthi-ene eller Jemen. Praksis har vært at intervenerende stater ikke anses omfattet av 1959-vedtaket, sier Andersen.

- Uforståelig og uakseptabelt I fjor solgte Norge militært materiell til De forente arabiske emiratene for 38 millioner kroner, viser tall SSB har hentet fra tollvesenets utførselsdeklarasjoner. Ifølge Ny Tid, fortsetter også salget i år: «Bare i januar 2016 ble det eksportert patroner og materiell i kategorien bomber, granater og lignende til en verdi av nærmere 22 millioner kroner», skriver Ny Tid.

- Dette er helt uforståelig og uakseptabelt. Mens krigen raser, fortsetter Norge å selge våpen i stor skala til Emiratene, som er med og kriger i Jemen. Her frykter FN at det har blitt begått krigsforbrytelser, og barn drepes. Tallene som Ny Tid viser til i dag, viser at våpeneksporten til Emiratene øker, også i 2016. Det er veldig oppsiktsvekkende, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, til Dagbladet.

Amerikanske våpen drepte sivile Hegna oppfordrer nå stortingspolitikere til å se på våpensalget, og håper de vil be regjeringen om å «stoppe våpensalg til land som Emiratene umiddelbart».

Norsk våpeneksport i 2014:


A-materiell B-Materiell Sivilt utstyr til militært bruk Totalt:
Saudi Arabia
3 741 000 6 612 000 10 353 000
Forente arabiske emirater 40 168 000 4 412 000
44 580 000
Qatar
1 456 000
1 456 000
Kuwait 14 000

14 000

Totalt:


56 403 000
                                                                          Beløpene er i kroner

A-materiell er våpen og ammunisjon av alle slag. Omfatter i tillegg annet materiell som vesentlig kan påvirke de militære styrkeforhold ut over nærområdet, herunder materiell for havovervåking og elektroniske tiltak mot satellittbårne systemer.
B-materiell er annet utstyr produsert for et militært formål.
• Sivilt utstyr til militært bruk er sivilt utstyr solgt til de militære styrkene i landet.

Kilde: Utenriksdepartementets melding om eksport av forsvarsmateriell 2014

- Vi mener at dette er så alvorlig og drastisk at vi ikke kan vente med å stoppe våpeneksporten til neste stortingsmelding. Nå må Norge umiddelbart ta affære, sier Hegna.

Hun viser til at Human Rights Watch så seint som i forrige uke påviste at amerikanske våpen har blitt brukt i den saudi-ledede krigen i Jemen. Da ble 97 sivile, inkludert 25 barn, drept i et saudi-ledet bombeangrep av et marked fullt med mennesker i landsbyen Mastaba, i det nordvestlige Jemen.

- Det er ingen tvil om at våpnene som selges til disse landene brukes i krigen i Jemen. Vi har hele tiden sagt at bevisbyrden ligger hos Norge, og regjeringen må forsikre oss om at norsk militært materiell ikke brukes til å drepe barn i Jemen. Hittil har de bare kommet med veldig tekniske svar. Det er veldig utilstrekkelig, fortsetter Hegna.

Ønsker forbud Tidligere i år avslørte Dagbladet at Norge solgte militært materiale til Emiratene og Saudi Arabia i 2014. Da sa Harlem at han ville være «meget overrasket hvis Norge har fortsatt å selge militært utstyr til Emiratene i 2015, etter at starten av offensiven i Jemen startet».

- Jeg kan ikke skjønne at det er i henhold til norsk lovverk. Jeg mener det må være brudd med to regler: Eksportkontroll-regelverket og straffeloven, hvis dette utstyret er brukt til å begå krigsforbrytelser. Det vil være brudd på den internasjonale våpenhandelsavtalen hvor Norge har forpliktet seg til å ikke selge våpen til land hvor man vet at det begås krigsforbrytelser, sa Harlem da.

HUS BOMBET:  En kvinne gråter etter at huset hennes ble bombet og ødelagt av et saudi-ledet angrep i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
HUS BOMBET: En kvinne gråter etter at huset hennes ble bombet og ødelagt av et saudi-ledet angrep i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer

Harlem ba også om å få eksportforbud i Dagbladet tidligere i år:

- I henhold til eksportkontroll-regelverket skal ikke Norge selge våpen til land i krig, der krig truer eller der det er borgerkrig. Formålet med dette forbudet er å hindre salg til land som driver med aktiv krigføring. At ikke Saudi-Arabia er i krig fordi man støtter den sittende presidenten i en borgerkrig, kan jeg heller ikke skjønne er riktig, sa Harlem til Dagbladet da.

EMIRATENE I JEMEN:  Det er Saudi Arabia som leder an i krigen i Jemen, men også De forente arabiske emiratene er aktivt med. I fjor solgte Norge militært utstyr til landet for 38 millioner kroner. På bildet står en soldat fra Emiratene vakt foran et av landets militærfly, som er utplassert i Jemens sørlige havneby, Aden. Foto: Nasser Awad / Reuters / Scanpix
EMIRATENE I JEMEN: Det er Saudi Arabia som leder an i krigen i Jemen, men også De forente arabiske emiratene er aktivt med. I fjor solgte Norge militært utstyr til landet for 38 millioner kroner. På bildet står en soldat fra Emiratene vakt foran et av landets militærfly, som er utplassert i Jemens sørlige havneby, Aden. Foto: Nasser Awad / Reuters / Scanpix Vis mer
I KRIG:  Bevæpnede medlemmer i den såkalte houthi-militsen, som kriger mot den saudi-ledede koalisjonen i Jemen. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix
I KRIG: Bevæpnede medlemmer i den såkalte houthi-militsen, som kriger mot den saudi-ledede koalisjonen i Jemen. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer