Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge har støttet syrisk politi med over 2,5 millioner

Startet opplæring om menneskerettigheter for syriske politi- og sikkerhetsstyrker i 2008. I går ble over 80 demonstranter drept av politi- og sikkerhetsstyrkene.

MØTTE PRESIDENTEN: 13. januar i år møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Syrias president Bashar al-Assad (t.v) i Damascus. Foto: EPA/STR/Scanpix
MØTTE PRESIDENTEN: 13. januar i år møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Syrias president Bashar al-Assad (t.v) i Damascus. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter støttet i 2008 den syriske politistyrken med 730 000 kroner. I 2010 ble støtten fornyet med 1 840 000 kroner, og UD forteller at de har opplevd prosjektet som positivt.

- Vi har støttet den syriske politistyrken gjennom Geneva Institute for Human Rights (GIHR) sammen med Sveits. Det har gått ut på økt bevissthet rundt menneskerettigheter og opplæring i likestilling, bekrefter pressevakt Mariam Naqvi i Utenriksdepartementet overfor Dagbladet.

- Veldig positivt - Syriske myndigheter har selv vært interessert i prosjektet, og det har vi opplevd som veldig positivt, fortsetter Naqvi.

Støtten gikk i første omgang til syrisk politi, men utviklet seg til å inkludere innenriksministeriet og sikkerhetstjenesten også.

- Enkelte har fått videre opplæring hos GIHR i Geneve. Prosjektet har også fått oppmerksomhet fra myndighetene, blant annet fra viseutenriksministeren sjøl, sier Naqvi i UD til Dagbladet.

- Et skritt i riktig retning UD mener det er en viktig og positiv begynnelse, men vil ikke si om de opplever pengene som vel brukt sett i sammenheng med uroen som preger landet for tida.

Langfredag ble en tung dag for syriske demonstranter. De ble møtt med skarp ammunisjon og tåregass fra syriske sikkerhetsstyrker i en rekke byer rundt om i landet, ifølge øyenvitner. Over 80 skal være drept. Blant dem flere barn. Også i dag er det meldt om skyting i landet, blant annet mot et begravelsesfølge.

Politi- og Sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene tyder på at president Bashar al-Assad ikke har til hensikt å gi etter for demonstrantenes krav om endringer av regimet. De voldsomme sammenstøtene skjedde dagen etter at Assad undertegnet en opphevelse av unntakstilstanden som har vært i kraft helt siden 1963.

- Denne hårreisende bruken av vold for å stanse protestene må stoppe nå, sa USAs president Barack Obama.

En rekke ledere verden over reagerer sterkt på voldsbruken som ble rapportert fra syriske gater i går.

- Vi mener prosjektet er et skritt i riktig retning, men det tar selvsagt lang tid å endre holdninger som har befestet seg over flere tiår. Vi kan ikke med et prosjekt forandre et helt system, men dette prosjektet er en viktig begynnelse og vi mener det er riktig å bidra til en forbedring av menneskerettighetssituasjonen i Syria gjennom slik opplæring, sier Mariam Naqvi i UD til Dagbladet.

OVER 70 DREPT: Over 70 demonstranter ble drept av politi- og sikkerhetsstyrker under fredagens demonstrasjoner i Syria. Foto: Reuters/Scanpix
OVER 70 DREPT: Over 70 demonstranter ble drept av politi- og sikkerhetsstyrker under fredagens demonstrasjoner i Syria. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media