- Norge har sviktet totalt

Frp-politiker vil ha boikott av Iran etter behandlingen av fredsprisvinner Shirin Ebadi.

ØNSKER BOIKOTT: Frp-politiker og iransk flyktning, Mazyar Keshvari, mener Norge må trekke statseide selskaper ut av Iran.  Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ØNSKER BOIKOTT: Frp-politiker og iransk flyktning, Mazyar Keshvari, mener Norge må trekke statseide selskaper ut av Iran. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Frp-politiker og flyktning fra Iran, Mazyar Keshvari, går knallhardt ut mot norske myndigheters behandling av saken rundt Nobelprisvinner Shirin Ebadi.

- Så lenge land som Norge fortsetter sin omgang med Iran, selv etter at de har forbrutt seg på internasjonale menneskerettigheter, vil de bare fortsette, sier Keshvari til Dagbladet.

Torsdag skrev Dagbladet at iranske myndigheter har fratatt Ebadi fredsprismedaljen og diplomet hun ble tildelt i 2003. I tillegg krever regimet 410 000 dollar i skatt av Ebadi.

Nå oppfordrer Kesvari til boikott av Iran, og mener Norge bør trekke statseide selskaper ut av Iran.

- Norge har sviktet
- Når man tilfører dem ressurser i form av kunnskap, teknologi og liknende, bidrar det til å opprettholde dette grusomme regimet.

Utenriksdepartementet (UD) har i møter med Irans Chargé d'affaire protestert kraftig mot behandlingen av Ebadi. Nå slakter Keshvari måten myndighetene har behandlet det han omtaler som «en maktdemonstrasjon fra iranske myndigheter» på.

- Norge har sviktet totalt. Vi i Frp mener dialog er viktig, men man må stille krav bak dialogen, sier han.

- Alt Norge har gjort er å innkalle til møter og skrive brev. Iranske myndigheter kan fortsette som før. Norske myndigheter har ikke troverdighet lenger, sier han.

Frp-politikeren tror overhodet ikke Irans timing i saken er tilfeldig.

- Hele verden er særlig opptatt av fredsprisen rett før Obama får den. Dette er ikke tilfeldig. Iran er kjent for å bruke propaganda og demonstrere makt, sier han.

Skader muslimer
Visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry (Sv), går også hardt ut mot det iranske regimet.

- Da Ebadi fikk prisen gjorde hun muslimer over hele verden stolte, ved å vise at en muslimsk kvinne kunne fremme fred og menneskerettigheter på den måten. Da er det tilsvarende ille når det iranske regimet tar medaljen fra henne, sier han.

Han er derimot ingen tilhenger av boikott, og viser til at også Israel bryter menneskerettigheter.

- Regjeringen er for en åpen og kritisk samtale med både Iran og Israel. Begge steder er målet fred og respekt for de undertrykkede, sier Chaudhry.

Har protestert kraftig
Underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, sier til Dagbladet at myndighetene følger Ebadi-saken tett, noe de også har gitt klart uttrykk for til iranske myndigheter.

- Vi vurderer fortløpende hvordan vi vil håndtere denne situasjonen, sier hun.

- Vi har protestert veldig kraftig i møter med irans representanter i Norge og Iran. I tillegg har vi vært i kontakt med andre lands myndigheter, og oppfordret dem til å ta affære på sin måte, sier Imerslund.

Ebadi vil hjem
Shirin Ebadi har levd i landflyktighet siden før valget i Iran i juni i år. Hun har hatt base i Paris, men sier hun ikke føler seg i eksil.

Ebadi har kritisert det omstridte valget i juni og iranske myndigheter for behandlingen av demonstrantene som aksjonerte etter valget.

Etter et halvt år i landflyktighet ønsker fredsprisvinneren nå å vende hjem til Iran.

— Min ektemann, mitt hjem og mitt kontor er i Iran, og jeg vil vende hjem snart. Datoen er ikke satt ennå, men det blir ikke lenge til, sier Ebadi, som for tida oppholder seg i London, ifølge NTB.

Ebadi hevder Iran har tatt pensjonen fra både henne og ektemannen og sperret alle ekteparets kontoer.

OPPRØRT: Visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry, synes behandlingen av Ebadi er trist for muslim som har vært stolte av henne. Foto: Øistein Norum Monsen
OPPRØRT: Visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry, synes behandlingen av Ebadi er trist for muslim som har vært stolte av henne. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer