Natur-toppmøte i Montreal:

- Norge har syndet

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har store forventninger om et reelt skifte etter det pågående natur-toppmøtet i Montreal. - Et av tiårets viktigste, sier han til Dagbladet.

- PÅ HØY TID: Klima-og miljøminister Espen Barth Eide har klare forventninger til naturtoppmøtet i Montreal. Foto: Shad Madian / Dagbladet
- PÅ HØY TID: Klima-og miljøminister Espen Barth Eide har klare forventninger til naturtoppmøtet i Montreal. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - FNs generalsekretær António Guterres har slått an med en riktig tone. Vår rovdrift på naturen er veldig alvorlig, sier Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladet.

Denne uka startet FNs naturtoppmøte, COP15, i den kanadiske storbyen Montreal. Fra nå og tett opp mot jul skal verdenslederne bli enige om det som forhåpentligvis skal bli naturens egen Paris-avtale.

Det er på høy tid og er helt nødvendig, forklarer klima- og miljøministeren.

- Noe vi som et minimum må få ut av dette toppmøtet, er å slå fast at natur er like viktig som klima.

- Norge har syndet

- Dette må bli tidspunktet hvor vi endelig sier at vi må slutte med denne massive nedbyggingen av naturen og går over i en naturpositiv framtid. Det vil si: gjøre økonomien mer sirkulær ved å bruke ressursene om igjen, stoppe klimakrisen - som selvfølgelig også påvirker naturen - ta mer vare på biologisk mangfold, slutte med massiv nedbygging, og bli mer skånsom mot by og land.

NATURFENOMEN: Hvert år migrerer millioner av landkrabber til havet for å formere seg, på Christmas Island i Australia. Lokale krefter har hjulpet til for å gjøre reisen mindre farefull. Video: David Watchorn/Henrique Kwong. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

- Norge er ikke best i klassen på dette selv?

- Jeg vet faktisk ikke hvem som er best i klassen, for alle er egentlig for dårlige. Så i så måte tror jeg ikke vi kommer spesielt dårlig ut, sier Eide.

Han trekker fram en relativt god og bærekraftig forvaltning av fiskeressursene og at Norge har hatt forvaltningsplaner for havområder i over 20 år, som noe av vårt bidrag inn i denne omstillingen.

Likevel har også vi et klart forbedringspotensial, understreker han.

PROTESTER: Medlemmer av Verdens Naturfond, WWF, demonstrerer utenfor COP15-toppmøtet i Montreal onsdag. Foto: Christinne Muschi / Reuters /NTB
PROTESTER: Medlemmer av Verdens Naturfond, WWF, demonstrerer utenfor COP15-toppmøtet i Montreal onsdag. Foto: Christinne Muschi / Reuters /NTB Vis mer

- Og der vi har syndet i Norge, er på nedbygging av viktig natur til hyttefelt, veier, kjøpesenter og parkeringsplasser, sier Eide.

- Der gjør vi nå en justering i samferdselspolitikken. For hytter og vei er verstingene. Her kan man absolutt oppgradere og oppjustere veier i stedet for å bygge en helt ny ved siden av. Det er en ny kurs og det er naturpolitikk, sier Eide, som påpeker at vi også har satt i gang arbeidet med et naturregnskap.

I tillegg vil mye bli jobbet med og implementert i Norge de neste månedene. Dette er i forbindelse med oppfølgingsplanen vi forplikter oss til fra høyambisjonskoalisjonen i COP15, som vi er en del av.

Denne har frist innen utgangen av 2024.

Glemte naturvernet

Eide er klar på at vi har feilet i å ivareta naturen. Det er tilfellet med både Norge og andre land.

FYLLER GATENE: Olly (17) protesterer med en gruppe mennesker mot at ingen gjør noe for å stoppe olje- og gassindustrien fra å vokse. Under klimatoppmøte i Glasgow holder flere på å demonstere i gatene. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Hvis du går 40 år tilbake, var det innen naturvern de store slagene sto. Det handlet blant annet om vassdragsutbygging og andre liknende, viktige kamper, sier Eide til Dagbladet.

Så kom det en lang periode hvor man flyttet fokuset til klimautslipp.

- Det var både riktig og bra, men i denne perioden glemte man kanskje biten som omhandlet biodiversitet og biologisk mangfold. Men det opplever jeg nå at er på vei opp igjen.

Guterres-skryt

I sin innledningstale tirsdag var Guterres klar i sin tale: «Vi fører en krig mot naturen».

- Ja, Guterres var veldig tydelig, men han har lagt seg til den stilen. Og jeg tror det er viktig. Vi er nå åtte milliarder på kloden, men vi oppfører oss som vi var noen få mennesker på en stor klode. Sannheten er helt motsatt. Vi er veldig mange mennesker på en liten klode, og da må vi bruke kunnskapen vi har på en mye bedre måte.

Eide mener vi nå må få til en bærekraftig og sirkulær økonomi med å bruke ressursene om igjen, få ned forbruket, og «resette» hele vårt partnerskap med naturen. Likevel understreker han at det ikke betyr at vi skal leve dårligere liv.

SØPPEL: Naturfotograf Roger Brendhagen gruer seg til å besøke "fugleøya" Runde. Bilder: Roger Brendhagen. Illustrasjonsvideo: NTB. Reporter: Line Brustad & Magnus Paus Vis mer

- Poenget er å gjøre det bedre enn vi har gjort.

Selv drar Eide over fra kommende uke og til møtet er over den 19. desember.

- Det vil jo også være et økonomisk spørsmål her. Drar du til Montreal med en pengesekk?

- Det er absolutt et økonomisk spørsmål, men hva jeg kommer med av midler må vi ta når jeg er der. Men vi er altså veldig klar over at det er en økonomisk side ved dette, avslutter Eide.

  • Dagbladet vil være i Montreal i den siste delen av toppmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer