«TERMINATOR-ELGEN»: Etter at Canada elget seg på ordføreren i Stor-Elvdal kommune har konflikten også nådd humoristene i USA. Video: CBS / The Late Show Vis mer Vis mer Vis mer

Stephen Colbert om elg-krigen:

- Norge har T-1000 Terminator-elgen

Nå har komikere, kommentatorer og kreatøren av den kanadiske elgen kommet på banen. Det viktigste for han var å ikke drepe noen.

(Dagbladet): God elg! Det er tid for en liten oppdatering på saken som gjennom uka har fått global oppmerksomhet, nemlig elgstriden mellom Canada og Norge.

Den lille byen Moose Jaw i Saskatchewan i Canada har tatt opp kampen for å vinne tilbake verdensrekorden i høyest elg. Motstanderen, tettstedet Koppang og Stor-Elvdal kommune i Østerdalen, har ikke tenkt til å la kanadierne stikke av med seieren. Storelgen langs riksvei 3 har siden 2015 vært verdens største elg.

Konflikten er omtalt i alle verdensdeler, den er kommentert og nå har den nådd talkshow-kongen Stephen Colbert i USA.

I en spalte han kaller «I mellomtida», spøker programlederen for «Late Show» med det litt pussige nyhetsfenomenet.

- Jeg liker å ha fokus på de store sakene, men noen ganger skraper jeg sammen nyhetssmuler og blander det til en nyhetsgrøt, sier Colbert.

Han setter det hele i en forståelig ramme ved å henvise til at landene har vært på kant med hverandre siden Norges curling-seier over Canada i OL. Colbert beskriver bataljen som en brutal hendelse der opp til et titall personer kjedet seg.

- Norge har T-1000 Terminator-elgen, mens Canada har pappmaché-hunden fra et nedlagt tivoli, sier Stephen Colbert.

Se hele klippet i videoen i toppen av saken

Stor og billig

Kunstneren som laget kanadiske elgen og som tidligere hadde verdensrekorden, har nå stått fram. I et intervju sier Don Foulds at han liker den norske elgen best.

- Jeg beundrer at den er så godt laget, sier Foulds, til den kanadiske nettavisen Meclean’s.

Før Foulds fikk oppdraget med å bygge Mac the Moose, hadde han laget en skilpadde (turtle på engelsk) for Turtleford og et indianerhode (indian head på engelsk) for Indian Head.

OVERLEVDE: Mac the Moose er blitt påkjørt, vandalisert og malt blå, men står fremdeles støtt på stålbeina sine. Foto: tourismmoosejaw.com.
OVERLEVDE: Mac the Moose er blitt påkjørt, vandalisert og malt blå, men står fremdeles støtt på stålbeina sine. Foto: tourismmoosejaw.com. Vis mer

Da Moose Jaw bestilte sin elg, gikk det klart fram hva de ville ha.

- De ville ha den stor og billig. Estetikk var ikke prioritert, sier kreatøren av Mac the Moose, Don Foulds.

Han forteller at han sveiset sammen et skjelett i stål og dekket byggverket med betong før den ble malt.

Til tross for at vandaler har drevet hærverk, knekt kjeven til elgen og malt den blå, har Mac the Moose stått av alle fellingsforsøk.

- Det høres ut som om denne elgen kunne overlevd ei bombe, spør journalisten.

- Hovedmålet mitt var at den ikke skulle drepe noen, sier Don Foulds.

Moosk

Lørdag kastet også Tesla-grunnlegger og SpaceX-gründer, Elon Musk, seg inn i elg-saken, da han tvitret et bilde av Storelgen i Østerdalen til sine 24,3 millioner følgere. Der kalte han den norske elgen for storslått.

Blant forfatterne av de over 2000 innleggene i tråden under Musks twitterpost, er det flere forargede kanadiere som har postet bilder av Mac the Moose i et forsøk på å sette skapet på plass.

Elon Musk er oppvokst i Sør-Afrika, men har kanadisk statsborgerskap på grunn av hans mor, som er fra Regina, som ligger knappe 7 mil unna Moose Jaw og forhenværende verdens høyeste elg.

Noe flere av de kanadiske følgerne til Musk har lagt merke til og som de irriterer seg grønne over.

NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer