Sjokkangrep mot norsk barnevern

- Norge har vist større ansvar for dyr enn barn

Fagfolk krever omfattende endringer av barnevernet etter 26 norske klagesaker i Strasbourg.

STØTTESPILLERE: Familie, venner og foreldre med egne barnevernssaker tok turen til Strasbourg for å støtte Trude i hennes kamp i Menneskerettsdomstolens storkammer i fjor høst. Det knyttes stor spenning til utfallet av EMDs behandling av saken. Foto: Siv Johanne Seglem
STØTTESPILLERE: Familie, venner og foreldre med egne barnevernssaker tok turen til Strasbourg for å støtte Trude i hennes kamp i Menneskerettsdomstolens storkammer i fjor høst. Det knyttes stor spenning til utfallet av EMDs behandling av saken. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske barnevernsmyndigheter har virkelig fått noe å tygge på.

Allerede før Barne- og familiedepartementet (BFD) rakk å motta høringsinstansenes innspill til ny barnevernslov nå i august, ble barnevernet utsatt for det som må kunne betegnes som det reneste sjokkangrepet.

For i begynnelsen av juli sprakk nyheten om at Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) har tatt 16 nye, norske barnevernssaker til behandling.

Det betyr at det totalt er 26 barnevernsklager som EMD har til behandling eller nylig har behandlet siden 1. desember 2015.

23 av disse sakene er fortsatt til behandling i Menneskerettsdomstolen.

- Dette tar vi på stort alvor, uttalte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagbladet 3. juli.

«Frynsete rykte»

1. august var høringsfristen for regjeringens forslag til ny barnevernslov. EMD-stormen mot norsk barnevern blir grepet fatt i av flere høringsinstanser.

- At en vest-europeisk stat blir utsatt for en slik granskning savner sidestykke, skriver Stiftelsen barnas rettigheter (Barnas) i sitt høringssvar til departementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer