Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge håver inn på legemidler, ernæring og tekno

Eier Nestlé-aksjer for over 50 milliarder kroner.

TUNGT INNE: Den norske staten ved oljefondet eier betydelige andeler av legemiddelselskapet Novartis, næringsmiddelgiganten Nestlé, Google-eier Alphabet og Apple. F.v. Novartis' Ritalin, Nestlés Nescafé Gull og Apple Iphone med Googles søkemotor på nett. Foto: NTB Scanpix
TUNGT INNE: Den norske staten ved oljefondet eier betydelige andeler av legemiddelselskapet Novartis, næringsmiddelgiganten Nestlé, Google-eier Alphabet og Apple. F.v. Novartis' Ritalin, Nestlés Nescafé Gull og Apple Iphone med Googles søkemotor på nett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har investert svimlende summer i store selskaper innenfor legemidler, ernæring og teknologi. Det går fram av Norges Banks årsrapport om Statens pensjonsfond utland (oljefondet), som ble lagt fram i dag.

Ved årsskiftet var oljefondets verdi på 7475 milliarder kroner. Fordelt på Norges 5,2 millioner innbyggere blir det over 1,4 millioner på hver.

9000 selskaper Fondet forvaltes aktivt av Norges Bank Investment Management (NBIM), en spesialavdeling i nasjonalbanken med 518 ansatte i en rekke land. Verdiene er for tida investert i 9000 ulike selskaper med tilknytning til 78 land - 1,3 % av verdens børsnoterte selskaper.

På tross av det NBIM-leder Yngve Slyngstad kaller «store svingninger i et urolig år» hadde fondet en avkastning på 334 milliarder kroner i fjor, eller 2,7 prosent.

Oljefondet er tungt inne i verdens ledende teknologibedrifter, og disse bidro sterkt til avkastningen. Størst gevinst ga aksjene i Alphabet, Googles moderselskap, etterfulgt av nettbutikken Amazon og Microsoft.

Teknologiselskapene figurerer også høyt på lista over fondets største investeringer, med Microsoft og Alphabet på hhv. femte og fjerde plass. Høyest oppe av teknobedriftene finner vi Apple, der vi har plassert 41,6 milliarder kroner.

Etisk regelverk Selskapet der Norge har investert aller tyngst, er imidlertid den sveitsiske ernæringsgiganten Nestlé, der vi eier aksjer for 51,1 milliarder.

De resterende plassene på topp fem innehas av legemiddelselskapene Roche og Novartis - hhv. kjent for kreft- og leddgiktmedisiner samt influensamedisinen Tamiflu, og parkinson- og MS-medisiner samt epilepsimedikamentet Tegretol og ADHD-medisinen Ritalin.

Oljefondets investeringer overvåkes kontinuerlig av et eget etikkråd. Ifølge retningslinjene kan ikke fondet investere i aksjer som rådet finner uakseptable.

Kilde: Norges Banks årsrapport om oljefondet
Kilde: Norges Banks årsrapport om oljefondet Vis mer

Blant de bannlyste aksjene er våpenprodusenter som lager klasevåpen, atomvåpen og antipersonellminer. I tillegg er et knippe selskaper utelukket fra fondet på grunn av dårlig miljøprofil, eller slett forhold til menneskerettigheter - som amerikanske Wal-Mart, som ble kastet ut i 2006.

I årets rapport vektlegger NBIM åpenhet og ansvarlig forvaltning, og legger derfor ved en egen tilleggsrapport om ansvarlighet.

Kritikk Framtiden i våre hender (FIVH) har tidligere vært kritiske til etikken i oljefondets portefølje, og har hatt innsigelser til aksjepostene i så vel Nestlé som Novartis, Roche og Apple, samt oljeselskapene Royal Dutch Shell og Exxon Mobil, som også i år figurerer på topplista over investeringer.

Organisasjonen merker seg på den annen side at fondet i år har solgt seg kraftig ned i oljeaksjer. Det hilser leder Arild Hermstad velkommen.

- Vi ser det som positivt at fondet har valgt å redusere eksponeringen mot olje og gass i året som gikk. Vi mener at dette også er et signal fra fra Yngve Slyngstad til den norske regjeringen om at nye investeringer på norsk sokkel neppe er veien å gå, sier Hermstad på FIVHs hjemmesider.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram