FERDIG: Statsminister Jens Stoltenberg kan som en av få statsoverhoder vinke farvel til finanskrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FERDIG: Statsminister Jens Stoltenberg kan som en av få statsoverhoder vinke farvel til finanskrisen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Norge helt ferdig med finanskrisen

Norge kom seg helskinnet igjennom og vil få økonomisk vekst i hele 2012, ifølge OECD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- OECDs analyse av norsk økonomi slår ettertrykkelig fast at Norge som et av få land har kommet seg ut av finanskrisen: god vekst, lav og fallende arbeidsløshet og solide statsfinanser. Og OECD gir anerkjennelse for det, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under organisasjonens møte i Paris onsdag.

Forbruk og investeringer Økende privat forbruk og stigende investeringer bidrar til styrken i den norske økonomien. Dette mer enn oppveier for stagnasjon i eksporten av olje og gass, het det i organisasjonens halvårsrapport onsdag.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) spår at den norske fastlandsøkonomien vil få en vekst på 3,3 prosent i år og 4,0 prosent neste år. Lønns- og prisveksten for 2011 og 2012 blir på henholdsvis 1,7 og 2,0 prosent, het det videre i rapporten.

- Nødvendig renteøkning Organisasjonens økonomer påpeker at Norges Bank har varslet renteøkninger i årene som kommer.

- Dette virker som et nødvendig pengepolitisk inngrep, selv om inflasjonen ligger under målsettingen og den norske kronen er sterk, mener økonomene.

Høy oljepris vil bidra til budsjettoverskudd i Norge. Likevel bør norsk økonomisk politikk rettes inn mot en gradvis reduksjon av underskuddet på andre deler av budsjettet, framholder Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

(NTB)