Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge i dag:

20 000 sprøytenarkomane 50000 misbrukere 700 000 er berørtNarkotikapolitikken i Norge er preget av festtaler, mener Politiets Fellesforbund. - Vi har fått en sosialdebatt, men skal vi løse narkotikaproblemene må vi lage en nasjonal handlingsplan, sier lederen i forbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundsleder Arne Johannessen og hans vel 10 000 kolleger i politiet krever nå at regjeringen Bondevik tar narkotikaproblemet på alvor.

- Vi har fått en narkotikadebatt som er en sosialdebatt. Myndighetene må klare å ha to tanker i hodet på én gang. Hvis vi virkelig vil gjøre noe med narkotikaproblemene, må regjeringen reagere, sier forbundsleder Arne Johannessen til Dagbladet.

Johannessen bekrefter sjokktallene fra Landsforbundet mot Stoffmisbruk, hvor det slås fast 20 000 mennesker er sprøytenarkomane, 50000 personer misbruker en eller annen form for narkotika og at hele 700 000 nordmenn er direkte eller indirekte berørt som pårørende eller venn.

- Må forebygge

- Vi har fått en debatt om verdighet, og at vi må ta vare på de narkomane. Den nye sosialministeren er ute og lover penger. Det er flott at samfunnet skal ta vare på de narkomane, og ingen trekker i tvil at de trenger omsorg, sier Johannessen, før han fortsetter:

- Men hvis samfunnet vil komme narkotikaproblemet til livs, trenger vi noe annet enn festtaler og sosialdebatt. Vi trenger en nasjonal handlingsplan. En plan hvor skoleverket, helsevesenet, foreldre, kulturlivet, politiet og ikke minst ungdommene selv stiller opp. Det viktigste er å forebygge og hindre rekrutteringen, sier Johannessen.

- Ensporet debatt

- Men er det ikke slik at samfunnet har tapt kampen mot narkotika?

- Absolutt ikke. Selv om barn ned i 12- 13-årsalderen i dag bruker narkotika, kan vi ikke gi opp og si at kampen er tapt. Det er knapt den bygd i Norge som i dag ikke merker problemene. Det viktigste er å hindre at nye misbrukere rekrutteres til disse destruktive miljøene. I stedet for en snever og ensporet debatt, må vi være villige til å ta utfordringen og gjøre noe med narkotikaproblemet. Hvis regjeringen Bondevik er villig til å ta narkotika på alvor, skal vi vinne kampen, sier Arne Johannessen.

Konsekvenser

Politiets Fellesforbund etterlyser en helhetlig politikk. En bekjempelse av narkotika som et samfunnsonde.

- I dag har vi eksempler på bygdesamfunn i Norge hvor mellom 30 og 40 prosent av grupper av ungdommer bruker narkotika, sier Arne Johannessen.

Meldingene fra de forskjellige politidistriktene er også at kjemiske stoffer har spredd seg over hele landet.

- Vi aner ikke konsekvensene på sikt. Det eneste vi med sikkerhet vet er at veldig mange av de som bruker kjemiske stoffer, får psykiske problemer. Samfunnet har ikke råd til å sitte stille og se på narkotikaprofitørene ødelegger en hel generasjon, sier Arne Johannessen.

<B>VIL HA AVHANDLING:</B> Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.
Hele Norges coronakart