Norge i klemma etter WTO-avtale

WTO-landene klarte med et nødskrik å dra i land en beskjeden slutterklæring i går. Den kan sette Norge i klemme ved å koble sammen tollsatser på fisk og landbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HONGKONG/OSLO (Dagbladet): Sentrale områder blir utsatt. I erklæringen heter det at eksportsubsidier på landbruksvarer skal bort, men ikke før i år 2013. U-landene ville ha dette på plass i 2010, men EUs handelsminister Peter Mandelson satte foten ned.

-  Dette er en avtale Norge kan leve med, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i går.

Vanskelig sak

De rike landene måtte godta at partene skal ha samme «ambisjonsnivå» i de videre forhandlinger om markedsadgang for industrivarer og jordbruksstøtte.

Det kan bli en vanskelig sak for den rød-grønne regjeringen.

Norge har nemlig motstridende interesser i forhold til landbruk og fisk. Fiskeprodusentene kjemper for lav toll på fiskeeksport, mens landbruket er avhengig av høye tollmurer for å beskytte mot billige matvarer.

Tidligere landbruksminister Lars Sponheim mener konsekvensene kan bli alvorlige.

-  Hvis det er slik at reduksjoner i toll for fisk skal betales av lavere beskyttelse på landbruk, så er det alvorlig og nytt. Det er ingen tvil om at vi her har forhandlet bort mye norsk landbruk, sier Sponheim. Som landbruksminister ofret han i fjor sommer 2000 melkebønder da han forhandlet bort de norske eksportsubsidiene. Det fikk han kraftig kritikk for, og nå etterlyser han åpenhet fra regjeringen om konsekvensene av gårsdagens avtale.

 IKKE ENIGE: Selv om WTO-landene i går klarte å bli enige om en slutterklæring satte det ikke noen stopper for demonstrantene som her «dreper» dyret de har kalt «WTO-saurus». Foto. Scanpix
IKKE ENIGE: Selv om WTO-landene i går klarte å bli enige om en slutterklæring satte det ikke noen stopper for demonstrantene som her «dreper» dyret de har kalt «WTO-saurus». Foto. Scanpix Vis mer

-  Veskebærer for Støre

-  Jeg undrer meg på at landbruksminister Terje Riis-Johansen har gått med på dette. Mitt inntrykk er at han har framstått som veskebærer for Støre. For meg virker det slik at fiskeriminister Helga Pedersen har grunn til å reise med hevet hode, mens landbruksministeren jo burde gjemme seg enda mer enn det han har gjort, sier Sponheim.

Leder Norges Bondelag, Bjarne Undheim, er overrasket over at koblingen ble lagt på bordet.
 
-  Jeg vil kalle det en uting å komme med dette. Dette kan legge føringer begge veier, og det ønsker vi oss ikke. Heldigvis ble formuleringen svekket siste dagen, men jeg skulle helst sett at den ikke var der, sier Undheim.

Forsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, sier det er uklart hva som blir konsekvensene av en slik kobling.

-  For Norges del så ligger det i kortene at det kan bli betydelig reduksjon i tollsatsene. Det er ikke klart hva som ligger i denne formuleringen. Dersom den blir veldig spesifikk kan det bety noe, men det trenger ikke være dramatisk, sier han.

Venter med detaljene

Erklæringen er langt mindre ambisiøs og detaljert enn de omfattende målene WTO satte seg da runden startet for fire år siden, men likevel bedre enn fryktet ved åpningen av konferansen.

WTO-sjef Pascal Lamy la hardt press på delegatene for å hindre et sammenbrudd.

-  Den som forlater bordet bærer et stort ansvar, sa han.

I potten lå WTOs framtid. Derfor omtalte flere observatører den beskjedne avtalen som en ren redningsoperasjon.

Vestafrikanske land vant en viktig seier da USA gikk med på å fjerne eksportsubsidiene på bomull. Landene ble også enige om en toll- og kvotefri pakke for de aller fattigste landene.

Når det gjelder industrivarer og tjenester, som utgjør en langt større del av verdenshandelen enn landbruk, har forhandlingene knapt beveget seg. Indias handelsminister, Kamal Nath, som har spilt en hovedrolle her i Hongkong, mener likevel at situasjonen ikke er håpløs.

-  Det er nok konsensus på store spørsmål til å fortsette forhandlingene, sa Nath. Detaljene skal formuleres i WTOs hovedkvarter over nyttår. Deadline er utgangen av april neste år.

GAHR STØRE: «Dette er en avtale Norge kan leve med.»
SPONHEIM:«Det er ingen tvil om at vi her har forhandlet bort mye norsk landbruk.»