Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge i militærmøte med Russland: «Vil unngå misforståelser»

For første gang siden 2013 har Forsvarsdepartementet gjennomført et møte på embetsnivå med det russiske forsvarsministeriet. 

AMERIKANERE I NORGE: Et 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes i 2016. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
AMERIKANERE I NORGE: Et 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes i 2016. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet hadde vært planlagt lenge, og fant sted i Moskva den 2. februar, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i en pressemelding lørdag.

- Bakgrunnen er et gjensidig ønske om å utveksle informasjon om militær aktivitet og unngå misforståelser, skriver departementet.

Fra norsk side ble det gjort klart at det ikke er aktuelt å gjenoppta forsvarssamarbeidet med Russland som ble suspendert i 2014 på grunn av Russlands folkerettsstridige handlinger i Ukraina.

Hva som ellers ble diskutert, er foreløpig ukjent, men Russland har tidligere uttrykt sterk kritikk mot at amerikanske soldater øver og trener på Værnes i Trøndelag. Norge har på sin side uttrykt bekymring for at Russland har doblet sin militære slagkraft siden 2005 og gjennomført flere store militærøvelser.

Nylig reagerte også Russlands ambassade kraftig på en trusselvurdering fra PST, der tjenesten sa at etterretning fra land som Russland er den største trusselen mot norske interesser.

– Det har likevel stor verdi å utveksle informasjon og erfaring direkte for å bevare stabilitet i nord, heter det fra FD.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!