Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge i milliardkrangel

Senator John McCain lurer på hva i all verden USA kongress bruker penger på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Senatoren er mest kjent som en av George W. Bushs motstander i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

Sist uke gikk McCain hardt ut mot det føderale budsjettet, som han mener er et monster i pengebruk.

Og hans hovedeksempel på ekstrem sløsing er den Seattle-baserte norsk-amerikanske organisasjonen Norwegian American Foundation. De fikk nemlig en million dollar i støtte til å feire at det neste år er 100 år siden Norge og Sverige skilte lag.

- Hva er det med Norwegian American Foundation som gjør at de trenger en million dollar av skattebetalernes penger, spurte McCain i en tale ifølge avisa Seattle Times.

Hvordan havnet pengene hit?

Angrepet er ifølge Seattle Times også et eksempel på hvor tilfeldig, uoversiktelig og lobbyist-drevet kongressens budsjett er blitt.

For det første visste ikke den norsk-amerikanske organisasjonen at de hadde fått pengene. Lederen Kim Nesselquist hørte om det i McCains tale.

De hadde søkt om penger, men det var aldri noen offentlig høring om pengene. Ingen komite diskuterte saken. Pengene dukket ifølge Seattle Times plutselig opp på under «lønning og utgifter» i budsjettet til avdelingen Small Business administration. De sier at de ikke vet hvordan støtten havnet der.

image: Norge i milliardkrangel

Nesselquist gir æren til Minnesota-benken i Kongressen og tidligere visepresident Walter Mondale.

Elg og rock'n'roll

Amerikanske aviser har syrlig bladd gjennom det 3000 sider lange budsjettskrivet, og funnet en rekke mer eller mindre underlige formål som får støtte, til tross for et enormt budsjettunderskudd.

Boston.com lister opp en rekke formål til inntekt for flora og fauna.

New York får nesten 200 000 dollar til kontroll av kanadiske gjess. North Dakota får 335 000 dollar til å skremme svarttroster bort fra solsikker, mens Alaska støttes med 150 000 dollar til beskyttelse av en botanisk hage mot sultne elger.

Rock'n'roll får også sitt, 430 000 dollar går til et prosjekt på et museum startet av en milliardær. Et vinsenter i byen Prosser får 280 000.

Men stipender til høyere utdanning reduseres. Men så blir det en kjempefest for det Seattle Times kaller en norsk bursdagsfest neste år.

KRITISK:</B> Senator John McCain er kritisk til en million dollar i støtte til feiringen av at Norge og Sverige skilte lag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media