Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge i Østersjøen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Under Østersjørådets møte i Riga behandlet man blant annet planene om et felles elektrisitetsnett for regionen, den såkalte Østersjø-ringen. Et felles kraftmarked vil antakelig bli mest lønnsomt på lengre sikt, dessuten vil det kunne løse noen av de problemene som oppstår når Ignalina atomkraftverk i Litauen skal stenges. Det er hevet over tvil at dette kraftverket er en tidsinnstilt bombe.
  • Men det ligger flere bomber skjult i forslaget, selv om disse er av den mer politiske typen. For det første har vi spørsmålet om hvilke energikilder som skal erstatte kjernekraften, både i Sverige og Litauen. Dette griper rett inn i debatten om gasskraftverk i Norge, og inn i den svenske debatten om hvor man eventuelt skal hente gassen fra.
  • På et eventuelt gassmarked vil Norge og Russland konkurrere eller utfylle hverandre, alt etter hva som er politisk ønskelig. Men før Øster-Lsjørådet og de respektive regjeringene kommer i nærheten av å løse de mer praktiske problemene med et felles kraftmarked i regionen, må forholdet til Russland avklares.
  • Det ligger i det regionale samarbeidets natur at det blir svakere og mer symbolsk jo mer det lar seg styre av stormaktspolitikk og strategiske hensyn, i stedet for de interesser som faktisk foreligger i regionen. Samarbeidet i Østersjøregionen er særlig ømtålig på grunn av Sovjetunionens mangeårige okkupasjon av flere av de deltakende nasjonene.
  • Likevel må det være en klar strategi for Østersjørådet å trekke den russiske Østersjøkysten inn som fullverdig og ansvarlig medlem i samarbeidet. Dette betyr blant annet at man også må vurdere å erstatte kraftverket utenfor St. Petersburg, Sosnovyj Bor, med andre energikilder.
  • Norge har strengt tatt ikke noe i Østersjø-samarbeidet å gjøre, men kan spille en rolle som energinasjon. Vi kan dessuten benytte vår utenforstående posisjon til å formidle mellom Russland og de øvrige deltakerlandene. Dette er særlig viktig ved et eventuelt felles kraftmarked, som uten Russland ikke bare vil knytte regionen tettere til Vesten, men også skyve Russland lenger vekk fra Vesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!