Norge i rødt, gult og blått

Svenskene redder 17. mai på Greverud i Oppegård. På grunn av korpskrise, er det Kristinehamn Musik-kor som skal spille «Ja, vi elsker». Og de svenske musikantene gleder seg til å feire den norske nasjonaldagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har øvet i 14 dager. «Ja, vi elsker» går greit. Den kunne vi fra før. «Gud signe vårt dyre fedreland» er litt verre. Men dette blir nok bra, sier leder av Kristinehamn Musik-kor, Gösta Fredriksson.

Det svenske musikkorpset reagerte sporenstreks da Greverud skole i Oppegård plutselig sto uten skolekorps til 17. mai. Nå er det svenskene som skal sikre rette 17. mai-stemingen på Greverud.

I slutten av april ble man klar over at korpset ved skolen ikke var tallrikt nok og fungerte godt nok. 17. mai-komiteen så ikke annen råd enn å la en lastebil med musikkanlegg kjøre forrest i toget. Men det synes Lasse Holm - studieinspektør og mangeårig medlem av 17. mai-komiteen på Greverud - ble for trist. Han fikk en idé.

- Jeg ringte Nya Värmlandska Tidningen, fikk snakke med en journalist som laget en sak om at vi trengte musikanter. Dagen etter ringte tre korps, og jeg slo til allerede på det første.

Rødt, hvitt og blått

Mannen som ringte Lasse Holm var Gösta Fredriksson, leder i Kristinehamn Musikkor.

- Jeg så artikkelen i avisa, tenkte at dette kunne bli morsomt, spurte de andre i korpset - og de var med. Vi feirer jo ikke nasjonaldagen på samme måte som dere, så jeg tenkte det kunne være en fin måte å få oppleve 17. Mai, sier Fredriksson til Dagbladet.

- Vi trenger inspirasjon slik at vi kan få litt dreis på vår egen feiring av nasjonaldagen, sier Fredriksson.
Korpset, som består av musikanter fra 16 år til 60 år, tropper opp i sine blå og røde uniformsskjorter. Uniformslue- og bukse har de ikke.

- Men vi har tenkt å ha på en hvit genser under skjorta. Slik at vi får den riktige norske vrien på en dag som denne, forteller Fredriksson.

17. mai- komiteen betaler for bussreisen, musikantene får et varmt måltid og etter at de har gjort jobben på Greverud, drar de inn til Oslo for å oppleve byfeiringen også.

- Det blir spennende, noen av oss har opplevd 17. mai fra før, men de fleste har ikke det.

Du gamla du fria


- Men musikken, Fredriksson, det nytter ikke med Du gamla du fria på 17. mai?

- Nei, men den har vi da slett ikke tenkt å spille. Ja vi elsker har vi spilt før, så den hadde vi notene til. Lasse Holm sendte oss også notene til Gud signe vårt dyre fedreland

<B>SPENTE:</B> - Vi kommer i rødt, hvitt og blått, forsikrer musikantene i Kristinehamn Musikkkor, Lars Hedqvist, Anders Johansson, Elisabeth Lindgren (forann) og Gøsta Fredrikson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer