PÅ CUBA: Den norske statssekretæren Håkon Gilbrandsen (til høyre i bildet) befinner seg nå i møter med de cubanske myndighetene. Formålet er å øke samarbeidet mellom de to landene, samt å lære av Cubas håntering av naturkatastrofer. Foto: Wera Helstrøm/ Utenriksdepartementet
PÅ CUBA: Den norske statssekretæren Håkon Gilbrandsen (til høyre i bildet) befinner seg nå i møter med de cubanske myndighetene. Formålet er å øke samarbeidet mellom de to landene, samt å lære av Cubas håntering av naturkatastrofer. Foto: Wera Helstrøm/ UtenriksdepartementetVis mer

Norge i samarbeid med Cuba om håndtering av naturkatastrofer

- Savner fokus på menneskerettigheter, sier høyrepolitiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske statssektetæren Håkon A. Gulbrandsen, som har ansvar for utviklingsspørsmål og bistand i forbindelse med naturkatastrofer, er nå på offisielt statsbesøk på Cuba.

- Vil lære
Der diskuterer han samarbeid mellom Norge og Cuba på klimaområdet. Det er første gang Norge er i samarbeid med Cuba på dette området.

- Cuba er veldig gode på å hindre at det oppstår skader i forbindelse med naturkatastrofer. De er blant annet svært gode på evakuering. På disse områdene kan Cuba lære oss masse som vi kan ta med oss når vi skal hjelpe andre land med å takle lignende utfordringer, forteller Gulbrandsen til Dagbladet.no på telefon fra Havana.

I løpet av besøket skal Gulbrandsen blant annet i møter med sivilforsvaret, utenriksdepartementet, industridepartementet og miljødepartementet.

Han vil også få førstehånds inntrykk av ødeleggelsene og gjenoppbyggingen etter de tre voldsomme orkanene som herjet Cuba høsten 2008 og som forvoldte skader til over 10 milliarder dollar.

ØDELAGTE HUS: I løpet av sitt opphold på Cuba, fikk Gulbrandsen se på hus som var blitt ødelagt av naturkatastrofer. Foto: Wera Helstrøm/ Utenriksdepartementet
ØDELAGTE HUS: I løpet av sitt opphold på Cuba, fikk Gulbrandsen se på hus som var blitt ødelagt av naturkatastrofer. Foto: Wera Helstrøm/ Utenriksdepartementet Vis mer

Etterlyser fokus på menneske- rettigheter
Høyrepolitiker Jan Tore Sanner er kritisk til den norske regjeringens prioriteringer på Cuba. Han mener fokuset burde vært på andre områder enn miljø.

- Jeg er kritisk til dette. Jeg lurer blant annet på om Gulbrandsen vil ta opp spørsmål knyttet til brudd på menneskerettighetene. Det virker på meg som at fokuset ikke ligger der, og det er beklagelig, sier Sanner til Dagbladet.no.

Ifølge Gulbrandsen stemmer ikke dette.

KRITISK: Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, er kritisk til regjeringens prioriteringer på Cuba. Han mener fokuset burde være på andre områder enn miljø.
Foto:  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KRITISK: Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, er kritisk til regjeringens prioriteringer på Cuba. Han mener fokuset burde være på andre områder enn miljø. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Menneskerettigheter er ikke et særskilt tema for denne reisen, men jeg vil definitivt ta det opp. Det at Norge nå er på et politisk besøk på Cuba, er med på å øke mulighetene for at vi kan samarbeide om mange ting i fremtiden, sier statssekretæren.

Han blir på dette området støttet av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er ikke planlagt at Gulbrandsen skal fokusere på andre saksfelt under sitt besøk, heller ikke menneskerettigheter som særskilt tema, selv om dette alltid er spørsmål som vektlegges av regjeringens medlemmer. I sine møter med kubanske myndigheter vil han imidlertid ha anledning til å ta opp norsk bekymring for menneskerettighetssituasjonen, og han vil gjøre det i de situasjoner hvor dette er naturlig og relevant, skriver Utenriksminister Jonas Gahr Støre på UDs hjemmesider.

SAMARBEID: Gulbrandsen tror på et nært samarbeid med Cuba. Foto: Wera Helstrøm/ Utenriksdepartementet
SAMARBEID: Gulbrandsen tror på et nært samarbeid med Cuba. Foto: Wera Helstrøm/ Utenriksdepartementet Vis mer

- Første ambassadør
Hovedhensikten med Gulbrandsens besøk til Cuba er å følge opp Stortingsmelding nummer 9 om forebygging av humanitære katastrofer. I meldingen, som Stortinget ga tilslutning til, ble Cuba utpekt som ett av fire pilotland for særlig norsk innsats.

Ifølge Gulbrandsen er også en av hovedhensiktene å utvikle et samarbeid med Cuba på flere plan.

- Det er viktig med gode relasjoner til Cuba. Landet spiller en stor rolle internasjonalt, og det er derfor nødvendig at også Norge har en dialog med landet, sier han.

IKKE FOKUS PÅ MENNESKERETTIGHETER: Jonas Gahr Støre skriver på UDs hjemmeside at det ikke er planlagt at Gulbrandsen skal fokusere på menneskerettigheter som særskilt tema under sitt besøk på Cuba.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
IKKE FOKUS PÅ MENNESKERETTIGHETER: Jonas Gahr Støre skriver på UDs hjemmeside at det ikke er planlagt at Gulbrandsen skal fokusere på menneskerettigheter som særskilt tema under sitt besøk på Cuba. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

På fredag ble Jan Tore Holvik utnevnt til Norges ambassadør til Cuba. Dette er i følge Gulbrandsen et skritt i riktig retning for samarbeidet. Dette er første gang Norge får en egen ambassadør på Cuba.

- Fram til nå har ambassaden vært styrt av en Chargé d?Affairs, opplyser UD.

KATASTROFER: I løpet av 2008 ble Cuba rammet av tre orkaner. De materielle ødeleggelsene var store, men likevel gikk få menneskeliv tapt. Nå ønsker den norske regjeringen å lære av Cuba når det gjelder forebygging og håntering av naturkatastrofer. Bildet er fra Santa Cruz del Sur på Cuba. Her ser vi hus som ble ødelagt da orkanen Paloma feide over byen den 9. november 2008. Foto: Rodolfo Blanco Cue/AIN FOTO/Handout/SCANPIX
KATASTROFER: I løpet av 2008 ble Cuba rammet av tre orkaner. De materielle ødeleggelsene var store, men likevel gikk få menneskeliv tapt. Nå ønsker den norske regjeringen å lære av Cuba når det gjelder forebygging og håntering av naturkatastrofer. Bildet er fra Santa Cruz del Sur på Cuba. Her ser vi hus som ble ødelagt da orkanen Paloma feide over byen den 9. november 2008. Foto: Rodolfo Blanco Cue/AIN FOTO/Handout/SCANPIX Vis mer