Kåre Willoch er død:

Norge i sorg

Flere har uttalt seg etter at den triste nyheten kom.

DØD: Kåre Willoch gikk bort mandag formiddag. Her avbildet med tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Tore Skaar
DØD: Kåre Willoch gikk bort mandag formiddag. Her avbildet med tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Tore Skaar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag kom den triste nyheten om at landets tidligere statsminister, Kåre Willoch, er død. Han ble 93 år gammel.

Nyheten har etterlatt seg mange i sorg, og en rekke har uttalt seg i tida etter at nyheten ble kjent. Deriblant tidligere statsminister Erna Solberg og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre.

I sorg

Dagbladet oppdaterer saken fortløpende.

I et innlegg på Instagram skriver leder for Høyre, Erna Solberg, at hun er i sorg.

«Det er med stor sorg jeg i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Mine tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste».

Hun skriver videre at Willoch har vært et stort forbilde for henne fra tida da hun var ung politiker og fram til i dag.

«Jeg lærte ham godt å kjenne da jeg var medlem av Forsvarskommisjonen, som han ledet. Jeg vil savne hans tanker rundt aktuelle politiske spørsmål. Selv om analysene var sylskarpe, var formen alltid elskverdig», skriver hun videre.

STOR SORG: Erna Solberg sier at vi alle har mye å takke Kåre Willoch for. Her i forbindelse med Willochs 90-årsdag. Foto: Tore Skaar
STOR SORG: Erna Solberg sier at vi alle har mye å takke Kåre Willoch for. Her i forbindelse med Willochs 90-årsdag. Foto: Tore Skaar Vis mer

Hun sier at han alltid har fulgt leveregelen: «Sterk i innhold, mild i form». Videre beskriver hun Willoch som en markant statsminister.

«Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge», legger hun til.

Høyre-politiker Henrik Asheim sier til Dagbladet at vi har mye å takke Willoch for.

- Kåre Willoch var en av våre aller største politikere og en mann som med sin sterke vilje og milde form har endret Norge til det bedre. Vi har utrolig mye å takke ham for.

DØD: Tidligere statsminister Kåre Willoch er død, 93 år gammel. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Satte sitt preg

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at det var med stor sorg at de fikk høre om bortgangen til Kåre Willoch.

- Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant, sier Støre til Dagbladet.

KLOK: Jonas Gahr Støre vil huske Willoch som en klok og markant politiker. Her i forbindelse med Willochs 80-årsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KLOK: Jonas Gahr Støre vil huske Willoch som en klok og markant politiker. Her i forbindelse med Willochs 80-årsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han omtaler Willoch som en hardtarbeidende politiker med et oppriktig engasjement for landet sitt og verden utenfor, med vilje og evne til å engasjere seg i nye saker.

- Med velformulerte argumenter og klare meninger markerte han seg i debatter lenge etter at han ga seg som aktiv politiker, sier statsministeren.

- Jeg vil huske ham som en markant og klok politiker. Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre.

TRIST: Kronprins Haakon sier det er veldig trist å høre om Willochs bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer

- En hedersmann

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland forteller i en uttalelse at hennes tidligere politiske rival var en hedersmann.

- En sentral politisk leder i vårt land er gått bort. Kåre Willoch satte sterkt preg på sin samtid i mange tiår, som statsråd og partileder, før han vant valget og etterfulgte mine første 9 måneder som statsminister i 1981, sier hun.

Live-published photos and videos via Shootitlive

De to var sentrale personer i norsk politikk gjennom 1980-tallet, og Brundtland minnes hvordan de var i både samarbeid og strid, men at hennes regjering stilte seg bak Willoch da han var kandidat til å bli Nato-leder på slutten av 1980-tallet.

- Jeg har aldri vært i tvil om de kvaliteter og de sterke lederegenskapene som preget min fremste politiske motstander gjennom deler av 70 og 80-tallet, sier hun.

Brundtland sier hun vil hedre og huske Willoch som hedersmann, og med takk og stor respekt.

HEDERSMANN: Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch under valgmøte i 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
HEDERSMANN: Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch under valgmøte i 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

- Moderne Norges far

I en kommentar til Dagbladet sier leder i Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, at Willoch vil for mange bli husket som det moderne Norges far.

- Under hans regjering ble Norge åpnet opp, fra kringkastingsmonopolets fall til å gå fra lukketider til åpningstider i butikkene, sier hun til Dagbladet.

Likevel legger hun også vekt på at han var en moderne konservativ tenker, som omfavnet velferdsstaten, advarte mot særinteresser og ønsket at samfunnet skulle bygges nedenfra.

- Ikke minst tok han tydelig oppgjør med autoritær tenkning, og populisme både til høyre og venstre i politikken. Det er en arv vi skal ta med oss videre, sier Lunde.

- Solid kunnskap

Guri Melby sier til Dagbladet at Willoch var en skarp samfunnsdebattant.

- I dag går våre tanker til våre venner og kolleger i Høyre. Kåre Willoch var en sylskarp samfunnsdebattant, også lenge etter sin tid i politikken. Han forandret Norge da han innførte valgfrihet i fellesskapet, blant annet innen bolig- og helsepolitikken.

- Han var en mann med stor historiebevissthet og solid kunnskap i det meste - og var en klok stemme i mange samfunnsspørsmål, blant annet om miljøansvar og barn. Vi i Venstre takker for mange gode debatter og lyser fred over hans minne.

GIFT: Kåre og kona Anne Marie. Her er de avbildet i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
GIFT: Kåre og kona Anne Marie. Her er de avbildet i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Respektert leder

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at Willoch var en ruvende politiker som forandret Norge.

- Han var kunnskapsrik, hardtarbeidende og behersket hele spekteret av det politiske saksområdet, fortsetter Stoltenberg.

Han understreker til Dagbladet at Willoch var en respektert leder og en fryktet politisk motstander.

- Jeg fikk gleden av å samarbeide med Kåre Willoch i forsvarskommisjonen han ledet på begynnelsen av 1990-tallet, og utfordringen med å møte ham i politiske debatter. Han var alltid velforberedt og velformulert. Vår felles interesse for økonomifaget ga oss mange felles vurderinger, selv om vi var på hver vår side i politikken.

- I dag går tankene mine til Anne-Marie, barn, barnebarn og alle dem som savner Kåre Willoch, fortsetter Stoltenberg.

MINISTERE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg minnes Kåre Willoch. Her avbildet i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB
MINISTERE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg minnes Kåre Willoch. Her avbildet i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Trist

Mandag kveld kommer også Hans Majestet Kongen Harald med et kondolansebudskap i anledning av Willochs bortgang.

- Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Kåre Willoch er gått bort. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en ektemann, far og bestefar, heter det i en presseuttalelse fra kongehuset.

Mandag kveld kommenterte også kronprins Haakon Kåre Willochs bortgang. Kronprinsen besøker for tida USA sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt, olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre.

MINNES: Kong Harald minnes Kåre Willoch. Her er de avbildet på åpning av utstilling på Forsvarsmuseet på samme dag som Frigjøringsdagen i 2008. Foto: Kyrre Lien / NTB
MINNES: Kong Harald minnes Kåre Willoch. Her er de avbildet på åpning av utstilling på Forsvarsmuseet på samme dag som Frigjøringsdagen i 2008. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer

- Det var veldig trist å høre at Kåre Willoch har gått bort. Jeg satte personlig stor pris på ham. Vi i min generasjon vokste opp med ham og Gro Harlem Brundtland i debatter på tv, sier kronprinsen.

Han har selv fulgt Willochs politiske liv, men også Willochs engasjement etter at han gikk av som politiker.

- Han var en viktig politiker, men det var spennende å følge ham som en viktig samfunnsstemme også etter politikken. Vi kommer til å savne ham, sier kronprinsen.

- Inspirerende

Flere politkere fra Høyres motstanderpartier hyller også Willoch og hans politiske karriere.

- Det er inspirerende hvordan Willoch gikk i spissen for å forandre Norge gjennom tiår – vel å merke i borgerlig, markedsliberal retning – men også hvordan Willoch endte med å stå opp for en grunnleggende anstendighet mot Israels herjinger i Palestina, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Også SVs leder Audun Lysbakken skriver i et innlegg på Facebook at han følte at han kjente Willoch, selv om at han ikke kjente ham så godt like så godt.

- Den første statsministeren jeg husker fra barndommen, en både skarp og mild stemme i samfunnsdebatten i alle tiårene etterpå, skirver Lysbakken i et Facebook-innlegg, og fortsetter:

- Listen over alt jeg var uenig med Willoch i er selvsagt lang, men min respekt like stor. Aldri lettvint, alltid lett å forstå, alltid uredd. Slik framstod han. Et imponerende menneske. Det er lett - også for oss som stod langt fra ham i politikken - å se det, og å takke for et liv i innsats for Norge og demokratiet vårt.Vi i SV sender våre kondolanser til Kåre Willochs familie og til Høyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer