Norge i Sverige

«Vi har inte sett slutet på Mette-Marit än»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVENSKENE ER seg like. Samme hvor oljerike og viktige vi nordmenn er blitt, så følger de ikke med i hva vi driver med. Forleden ringte jeg en svensk professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg. Han har skrevet en vitenskapelig avhandling om årsakene til Mona Sahlins stup fra den politiske maktens tinde for 11 år siden. I samtalen nevnte jeg at vår LO-leder, Gerd-Liv Valla, i løpet av ei uke falt fra å være Norges mektigste til å bli landets mest utskjelte og degraderte person. - Jaså? Det har jeg ikke fått med meg, svarte statsviteren i telefonen på sitt kontor bare fire-fem timers kjøretur sør for Oslo. Man kan få nasjonalt mindreverdighetskompleks av mindre.

MEN METTE-MARIT er de opptatt av, svenskene. Forleden kveld var hennes kronprinsessekarriere tema for et timelangt program i TV4. Kanalen kjører for tida en serie om utryddingstruede kongehus under tittelen «Prinsar och prinsessor».Jeg har ikke sett programmet og må støtte meg på TV-kritikerne i et par svenske aviser. Og de er ikke nådige.«Trist norgehistoria. Ytligt reportage om norska kungahuset», skriver TV-anmelderen Leif Furhammar i avisa Dagens Nyheter. Og tilføyer: «En norsk time med fortettet likegyldighet».

IFØLGE ANMELDEREN fikk programskaperen Linda Nyberg følge kronprinsparet litt på avstand da det besøkte Toronto for å kaste glans over en FN-kampanje mot hiv. Der fikk hun aller nådigst tillatelse til et kort intervju på betingelse av at hun ikke stilte personlige spørsmål. Ettersom det var de eneste spørsmålene Nyberg var interessert i, ble intervjuet deretter, ifølge Furhammar. I stedet måtte hun spørre seg for i de kongeliges periferi. «Hvordan synes du de har utviklet seg som par», spurte hun biskop Gunnar Stålsett, som diplomatisk avsto fra å gå nærmere inn på saken.

MEN SÅ TOK den store kongekronikøren Herman Lindqvist, plass i programmet. Han har gjort kanonkarriere i Sverige som populærhistorisk forfatter, med nye, spennende, men ikke alltid like etterrettelige, vinklinger på historien. Her gikk han motsatt vei og foregrep den. Med stor suffisanse spådde han at Mette-Marit, nærmest som en ibsensk Nora, snart vil forlate Haakon.- Det går kanskje kjempebra, det er mulig hun klarer jobben. Men personlig tror jeg ikke hun kommer til å bli der særlig mye lenger. Jeg tror hun kommer til å synes at dette livet er ganske trist. Vi har ikke sett slutten på Mette-Marit ennå, sa Lindqvist.

OGSÅ AVISA Aftonbladet, som eies av norske Schibsted, omtalte programmet. Der var konklusjonen klar:«Programmet varte i 55 minutter. Det var 50 minutter for langt».For øvrig har SVT bestilt 14 «Først & sist»-programmer med Skavlan. Så da får de kanskje se intervjuet med Valla nærmere St. Hans?