- Norge i trøbbel

Færre tar realfag og flere pensjonerer seg i god tid før pensjonsalderen. Norge kan ende i alvorlig trøbbel når oljehavet synker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sosiologiprofessor Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo mener vi er i ferd med å bli et land hvor mottoet er: «Fordi vi fortjener det.»

ONSDAG DEBATTERTE

NHOs årskonferanse framtidas pensjonssystem. Nå roper professor Frønes et varsku mot at «yngre» eldre i stadig større antall tidligpensjonerer seg.

- I et samfunn med mindre hardt fysisk arbeid, arbeider færre 60- til 70-åringer enn for vel 30 år siden, til tross for at begge kjønn nå er i arbeid, helsa er bedre og levealderen økt. Faktisk pensjonsalder i kommunesektoren er omkring 56 år, sier Frønes.

HAN ADVARER MOT

det som kan bli en kommende generasjonskonflikt. Ikke bare skal de unge dekke 25- 30 års arbeidsfrihet for de eldre og middelaldrende, utgiftene til denne arbeidsfriheten vil også ramme skoler, forskning, barnehager, veier og sosialpolitikken for de svakeste.

- Vi vet at moderne arbeidsliv støter ut mennesker som gjerne vil ha arbeid. Det som tjener en bedrift, tjener ikke alltid landet. Men det er tendenser til å anse tidlig pensjon som en rettighet.

Sosiologiprofessoren mener det norske dilemmaet først og fremst er kulturelt betinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer