Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronatest

Norge i verdenstoppen for coronatesting

Har blant de høyeste rapporterte testtallene per innbygger.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Kritikken har haglet mot norske helsemyndigheter i lys av coronapandemien. De siste dagene har myndighetenes testregime vært under lupen.

Onsdag er det meldt om tre nye coronadødsfall i Norge, noe som bringer antall døde opp i seks personer.

Tidligere denne uka annonserte Folkehelseinstituttet at tester mot coronaviruset nå er forbeholdt testpersonell og sårbare grupper.

Det betyr ikke at Norge nå tester færre for coronaviruset.

I TOPPEN: Det er blitt satt opp en rekke provisoriske prøvetakingsstasjoner for folk som mistenker coronasmitte. Det store flertallet blir i dag ikke testet for viruset, men Norge er fortsatt i verdenstoppen. Foto: Bjørn Langsem
I TOPPEN: Det er blitt satt opp en rekke provisoriske prøvetakingsstasjoner for folk som mistenker coronasmitte. Det store flertallet blir i dag ikke testet for viruset, men Norge er fortsatt i verdenstoppen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Fem prosent positive

Bare det siste døgnet, fra tirsdag til onsdag, er nesten 7000 mennesker blitt testet for viruset her til lands.

Ifølge FHIs tall fra onsdag er 28 522 personer blitt testet så langt i Norge.

OOPS, APP, APP: Dagbladet TV har fått tilgang til hele den nye corona-låta til «Songar frå nyheitene». Se den i sin helhet her! Video: Songar frå nyheitene Vis mer

Norge hadde et folketall på 5,36 millioner innbyggere i fjerde kvartal i 2019. Det betyr at 5321 personer er testet per million her til lands.

Blant de totalt 28 522 nordmennene som er testet, har 1423 fått påvist viruset. Det betyr at rundt fem prosent av de testede har avlagt en positiv prøve. Det forholdstallet var likt for ei uke siden, da rundt 8000 personer var blitt testet.

Emiratene på topp

Antallet testet per innbygger er blant de høyeste rapporterte tallene i verden. Så langt er det bare De forente arabiske emirater, Island og Sør-Korea som har en høyere andel testede per million, ifølge tall fra den Oxford-baserte organisasjonen Our World in Data.

Organisasjonen har hentet inn individuelle tall fra en rekke nasjoner, og opptellingen ble gjort tirsdag kveld. Derfor er tallene for Norge i organisasjonens oversikt lavere enn de Dagbladet opererer med her.

Vi må derfor ta høyde for at enkelte nasjoner nå kan ha testet flere, men både Island og Sør-Koreas tall stammer fra tirsdag ettermiddag, ifølge organisasjonen.

Ifølge helsemyndighetene i Emiratenes største by Dubai har 125 000 blitt testet for viruset i De forente arabiske emirater.

Landet har innført strenge regler for innreise og har blant annet hatt feberskanninger på flyplasser. Landet har bare inntil videre 98 coronatilfeller og ingen døde, ifølge tall fra WHO.

INTENSIV TESTING: Nesten 7000 personer ble testet i Norge mellom tirsdag og onsdag. Over 28 000 er nå testet for coronavirus. Omkring fem prosent av dem har testet positivt.
INTENSIV TESTING: Nesten 7000 personer ble testet i Norge mellom tirsdag og onsdag. Over 28 000 er nå testet for coronavirus. Omkring fem prosent av dem har testet positivt. Vis mer

Korea-fall

Sør-Korea var, etter Kina, blant de første stedene med utbredt lokal smitte. I både Kina og Sør-Korea er det blitt meldt om nedgang i antall smittetilfeller over flere dager. I Sør-Korea var det imidlertid oppgang i går, tirsdag, da det ble oppdaget 84 nye tilfeller. Til sammen har 8413 personer blitt smittet i landet.

Island, som nå kan rapportere om høyere andel testet per innbygger enn Norge, er heller ikke skånet for viruset.

Ifølge tall fra avisa Morgunblaðið onsdag har 247 personer har fått påvist sykdommen covid-19 på sagaøya.

Fra og med torsdag innfører Island liknende regler som i Norge om at alle som ankommer landet må i to ukers karantene etter hjemkomst.

Fire ganger flere

Blant de mer ferske tallene på antallet testet per million, hadde Europas hardest rammede land Italia tirsdag 2514 testet per million innbyggere. Våre naboland Sverige og Danmark følger etter med 1412 og 1314 testede per million - langt bak Norge.

Det betyr at Norge tester omkring fire ganger så mange per innbygger som Danmark og Sverige.

Svenske helsemyndigheter kommer ikke lenger med løpende oppdateringer på antallet bekreftede smittede, men ifølge svenske folkehelsemyndigheter er over 1000 personer nå smittet i Sverige, skriver Expressen.

Ifølge BT har 1044 personer fått påvist viruset i Danmark. Landene ligger noe etter Norge på statistikken, men tester også færre personer.

Flere døde i Europa

Helsemyndigheter verden over advarer imidlertid om at det er store mørketall og at de på grunn av den relativt lave testandelen langt fra har oversikt over hvor mange som i virkeligheten er smittet av viruset. Over 200 000 har fått påvist viruset på verdensbasis.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP gikk Europa onsdag forbi Asia i antall coronadødsfall. Byråets opptelling viser at 3421 personer nå er døde i Europa. 2504 av dødsfallene har skjedd i Italia. I Asia har totalt 3384 personer dødd som følge av sykdommen, ifølge AFPs opptelling fra klokka 12.00 onsdag.

- EN SPØK: TV-pastor Jan Hanvold kaller hendelsen som skjedde under Visjon Norges TV-sending mandag for en spøk. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Mandag ettermiddag ba WHOs generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, alle land om å teste langt flere enn de gjør i dag.

Norge har planer om det, selv om helsemyndighetenes strategi er å bremse og kontrollere - og ikke stoppe - viruset.

Skal teste flere

Norske helsemyndigheter anslår at det bil være en dobling av analysekapasiteten av coronatester i Norge mot slutten av denne uka. Norske laboratorier har doblet bemanningen samtidig som Norge får inn nytt analyseutstyr.

Nå testes alle som innlegges på sykehus med luftveisinfeksjoner, innlagte som får infeksjon på sykehus, alle i helsetjenesten som har symptomer, og alle nærkontakter av personer som er bekreftet syke

Testing for covid-19 inngår nå også i vanlig testing av luftveisinfeksjoner. Det betyr at blir du testet for kikhoste, influensa eller andre kjente luftveisplager, så testes du nå også for corona, opplyser medievakt Knut Børtnes i FHI til Dagbladet.

FHI opplyser videre at de ikke kan kommentere tallene ytterlige før en pressekonferanse klokka 16.00 onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!