- Norge, ikke godt land for flyktninger

STAVANGER (Dagbladet): Torturofre søker en trygg havn i Norge, men noen av dem tyr til stygg vold for å løse hverdagslige problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Deres aggresjon og depresjon blir grundig stimulert, for Norge er ikke et godt land for flyktninger, mener klinisk avdelingsoverlege Øivind Solberg ved Psykososialt senter for flyktninger i Oslo.

Lovlydige borgere er raske til å fordømme og kreve hjemsendelse. Det er uforståelig at folk som sjøl har blitt utsatt for grusomme overgrep begår vold mot andre.

- Terskelen for å gripe til vold er lav. I hjemlandet har de lært at konflikter løses ved vold, sier Solberg.

Solberg er ikke fremmed for å kreve at Norge først må få orden på sin flyktningpolitikk før flere flyktninger får komme til landet.

- Det skorter på de mest elementære tilbud: Bolig, arbeid, norskopplæring. Og sosialstøtte på 3000 kroner måneden minus 30 prosent skatt er ikke mye å leve av.

Flyktningene møter uvennlighet, deres verdighet krenkes.

- Men vold kan vel likevel ikke forsvares?

- Slett ikke, flyktningene må ta ansvar for sine handlinger. Men mange bærer på tunge traumatiske opplevelser som gir store frustrasjoner og skader. Norsk helsevesen kan bare bistå noen få av dem over kort tid. Vi ber om budsjetter, men får ingen, sier Solberg, og tilføyer:

- Det er også dyrt for samfunnet å sende 20-åringer på uføretrygd.