Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ikke lenger best

Etter seks år på topp må Norge se seg slått av Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er slått på målstreken av Island i FNs årlige rangering av verdens beste land å bo i. Vi kan prise oss lykkelige over at vi ikke er født i Vest-Afrika.

Norge har de siste seks årene vært på toppen av lista, som er satt opp av FNs utviklingsprogram, UNDP. Deres Human Development Index rangerer levekårene basert på inntekt, forventet levealder, skolegang og andre faktorer.

I årets rapport rykker Norge ned til 2. plass, men vi kan trøste oss med at tetplassen blir innen familien:

Oppdaterte inntektstall og forventet levealder gjør at våre fettere på sagaøya Island rykker opp til førsteplass.

På de neste plassene kommer Australia, Canada, Irland og Sverige. Finland er nummer 12, Danmark nummer 14. De vestafrikanske landene Sierra Leone, Burkina Faso og Guinea-Bissau kommer nederst på lista.

Rangeringen er basert på 2005-statistikk fra 175 medlemsland i FN, samt Hongkong og de selvstyrte palestinske områdene. Afghanistan, Irak, Somalia og 14 andre land er ikke med, på grunn av manglende data.

22 land, alle i Afrika sør for Sahara, havner i kategorien «lav human utvikling». I ti av disse landene vil to av fem nyfødte ikke leve til de fyller 40 år. I Zambia vil bare annethvert barn leve så lenge.

Blant de 20 landene på toppen av skalaen er det til sammenligning bare i Danmark og USA at færre enn ni av ti vil leve til de er 60 eller mer.

IKKE LENGRE FØRSTREPLASS: Oppdaterte inntektstall og forventet levealder gjør at våre fettere på sagaøya Island rykker opp til førsteplass.
IKKE LENGRE FØRSTREPLASS: Oppdaterte inntektstall og forventet levealder gjør at våre fettere på sagaøya Island rykker opp til førsteplass. Vis mer

De fleste landene, blant dem Brasil, Kina og India, har hatt en merkbar bedring av levekårene de siste 30 årene. Men i noen land går utviklingen i feil retning. 16 land har en lavere levekårsindeks i dag enn i 1990. I Kongo, Zambia og Zimbabwe er levekårene dårligere enn de var i 1975. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media