Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ikke selvforsynt med strøm i fjor

Oslo (NTB-ARNE GRANDE): Norge måtte kjøpe betydelige mengder elektrisk strøm fra Sverige og Danmark i 1997. Importen skjedde til tross for at året var både langt varmere og mer nedbørrikt enn normalt. Totalt strømforbruk økte med 1,7 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettoimporten i fjor var på 4,1 tWh (milliarder kilowattimer) av et totalt forbruk på 115 tWh, får NTB opplyst i Statnett.

Samlet produksjon i det norske vannkraftsystemet var på 111 tWh i 1997. Dette er 6 prosent mer enn i tørråret 1996, men altså ikke nok til å gjøre oss selvberget med strøm. Av importen på 3,5 prosent av det norske elforbruket kommer størstedelen fra Sverige, noe fra Danmark. Strøm produsert i nabolandenes atom- og varmekraftverk inngår dermed i det norske forbruket.

I tørråret 1996 var den norske kraftimporten til sammenligning på 9 tWh.

Forbruk

Den kraftkrevende industrien økte sitt strømforbruk i fjor. Smelteverk og lignende brukte 29,5 tWh, som er 3,7 prosent mer enn i 1996.

Tallene for «alminnelig forsyning» - husholdninger, kontorer og andre bedrifter gikk ned med 1,5 prosent til 78,5 tWh. Men i Statnett regner man med at denne nedgangen i hovedsak skyldes en ualminnelig mild vinter.

- Med en normal vinter antar vi at forbruket her ville vist en økning på rundt 2 prosent, sier informasjonssjef Tor Inge Akselsen til NTB.

Den totale veksten i elforbruket på 1,7 prosent fra 1996 til 1997 er ujevn. Ifølge Akselsen gikk forbruket ned i begynnelsen av 1997, mens høsten og perioden fram mot årsskiftet har vist betydelig ny forbruksvekst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!