- Norge importerer barnebruder

Jenter helt ned i 12-årsalderen gifter seg med voksne menn, hevder Gerd Fleischer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gerd Fleischer, leder for foreningen SEIF, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, sier til NRK at hun selv har truffet mellom ti og femten barnebruder i Norge. Noen helt nede i 12-årsalderen.

Barnebrudene kommer ifølge Fleischer fra en rekke land, blant annet i Midtøsten, Afrika og Balkan. Hun kan fortelle om omfattende mishandling av noen av dem.

- Spark, slag mot ansikt, hode, i ryggen. De kan være slått med gjenstander og mer eller mindre stengt inne, forteller Fleischer til NRK.

Årsaken til at dette kan skje, er at norske myndigheter ikke alderstester jentene. Jentene har som regel falske papirer på at de er over 18 år.

Advokat Monica Lindbeck forteller at hun i skilsmissesaker har representert rundt ti unge jenter som har kommet til Norge med falske papir på at de var over 18. Mange skal i virkeligheten ha vært 14 - 15 år. Lindbeck mener myndighetene burde ta i bruk alderstesting av jenter som kommer til Norge for familiegjenforening.

Avdelingsdirektør Morten Hansen ved oppholdsavdelingen i Utlendingsdirektoratet, sier at de er avhengig av en mistanke før de setter i gang undersøkelse av slike saker.

- Jeg kan forsikre om at hvis vi får denne type opplysninger, gjør det som er mulig for å undersøke dette nærmere. Vi vil vøre avhengig av det arbeidet som utenriksstasjonene gjør, men gjør det som er mulig og vil også kunne bruke politiet, sier han.

 - HAR MØTT 12-ÅRIGE BRUDER: Barnebruder kommer til Norge, hevder Gerd Fleischer i foreningen SEIF. Foto: SCANPIX
- HAR MØTT 12-ÅRIGE BRUDER: Barnebruder kommer til Norge, hevder Gerd Fleischer i foreningen SEIF. Foto: SCANPIX Vis mer