Norge inn for myk økonomi-landing

At flere vil jobbe mer, kan bli avgjørende for fortsatt vekst og velstand i Norge de neste årene. Statistisk sentralbyrås (SSB) hovedspådom er at fem år med vekst, økonomisk stabilitet og moderat pris- og renteutvikling kan fortsette fremover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Myk landing» kaller SSB-ekspertene det når de for neste år spår fortsatt, men litt lavere vekst, enda lavere ledighet og økonomisk stabilitet i Norge. Vekstanslaget for bruttonasjonalproduktet (BNP) for neste år er litt ned fra i år til 2,5 prosent i 1998.

  SSB venter også at Norge vil følge en moderat europeisk renteoppgang, og spår en liten renteøkning på 0,4 prosent neste år. I konjunkturrapporten for 3. kvartal, justerer SSB ellers opp anslagene for vekst i norsk økonomi på slutten av dette året noe.

Flere må jobbe

Men i dag understreket direktør Svein Longva og kollegene gang på gang at fortsatt vekst i sysselsettingen, kan bli avgjørende for at norsk økonomisk «orden» forsetter.

  - Stabiliteten fremover forutsetter at yrkesdeltakelsen fortsatt vokser fra et rekordhøyt nivå. Ellers kan alt gå annerledes, sa Longva.

  Enkelt sagt vokser 10 000 nordmenn opp og går inn i arbeidsmarkedet neste år. Men flere enn dette - 30 000 mennesker - må begynne å jobbe dersom kalkylene for fortsatt vekst og stabilitet skal slå til.

  Ellers frykter SSB-økonomene at snaut med nye hender i arbeidsmarkedet skal dra lønnene kraftig opp og dermed sette lønns- og prisspiralen i gang igjen de nærmeste årene.

Med belte og bukseseler

Selvsagt har SSB-folkene både «belte og bukseseler på». Derfor streifet de innom både kraftig reduksjon av oljeinvesteringene og internasjonale forhold som faktorer som også kan true norsk økonomi. Men arbeidsmarkedet fikk altså klart mest plass konjunkturutsiktspresentasjon.

  Longva var derimot nokså forbeholden når det gjaldt å spå hvor mye kontantstøtte vil bety for om flere eller færre kommer i jobb.

  - Det er vanskelig å si. I dag har halvparten av alle kvinner med barn i jobb annet barnetilsyn enn barnehage, sa han.

Politikk og kjøpefest

I den lange oppgangsperioden fra 1994 til nå, har finanspolitikken - statens utgifter og inntekter - virket dempende på veksten.

  - Nå er virkningen i beste fall nøytral, sa Svein Longva i dag.

  Men SSB-direktøren syntes ikke «kjøpefest» er noe godt dekkende ord for hvordan Ola og Kari oppfører seg. Folk kjøper mer, men ikke mer enn inntektene øker og ikke for lånte penger.

  - Balansen i husholdningssektoren er ikke så gal. Spareraten har vært ganske stabil fra 1994 til 1997, sa Longva.

(NTB)