Norge inn på teppet for FN-rapportør

Norge var først ute med å underskrive FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter. Tre og et halvt år senere er konvensjonen ennå ikke ratifisert. - Pinlig, sier Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det var i desember 2006 at FN vedtok tidenes første konvensjon for å styrke funksjonshemmedes rettigheter. Dette skulle bedre levekårene for funksjonshemmede også i Norge, som var ett av de første landene som signerte konvensjonen. Men en ting er å signere, noe helt annet er det å legge forslaget fram for Stortinget, få loven ratifisert og satt ut i livet. Nå er det gått tre og et halvt år.

- Regjeringen kommer stadig med nye unnskyldninger for å utsette ratifiseringen. Siste begrunnelse er at de venter på at den nye vergemålsloven skal iverksettes. Dette mener vi er tull. Ratifiseringen av FN-konvensjonen kunne vært gjort samtidig, sier Jarl Ovesen, assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til NTB.

Dårligere kår

Til nå har 85 land ratifisert konvensjonen. Sverige ratifiserte den i 2008. Danmark hadde sin ratifisering på plass for ett år siden, og EU ratifiserte loven i november i fjor.

- Norge framstår som en sinke i Europa. Vi lei av alle unnskyldningene fra regjeringen, sier Jarl Ovesen.

På mandag legges det fram en ny rapport som viser en stor økning i antall saker der funksjonshemmede blir diskriminert i Norge. I 2009 var det 73 prosent flere saker angående diskriminering av funksjonshemmede enn året før.

Nå krever FFO krever fortgang i saken.

- Vi vil ha dette på plass før Stortinget tar sommerferie. At det har trukket slik ut i tid er skuffende og et helt klart løftebrudd fra regjeringen. Allerede i januar i år sa barne-, likestilling- og inkluderingsminister Audun Lysbakken at Stortinget ville få konvensjonen oversendt til ratifisering før påske. Ingenting har skjedd, sier Ovesen.

Flaut møte

I slutten av mai kommer Shuaib Chalklen, FNs spesialrapportør for funksjonshemmede, til Norge for første gang. Den sørafrikanske spesialrapportøren skal under sitt Norgesbesøk blant annet ha møter med Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet (BLD). Det er dette departementet som har det koordinerende ansvaret for funksjonshemmede politikken i Norge. Speisalrapportørens fremste oppgave er å følge opp standardreglene for like muligheter for mennesker med funksjonshemning, samt styrke funksjonshemmedes posisjon rundt omkring i verden.

- Det er direkte pinlig at Norge, som liker å fremheve at de er i førersetet internasjonalt på dette politikkområdet, ikke har ratifisert FN konvensjonen når spesialrapportøren kommer på besøk om knappe tre uker, sier Ovesen oppgitt.

FFO består av 70 organisasjoner med til sammen over 335.000 medlemmer.

(NTB)