Norge innblandet i tidenes største hvitvaskingssak

37 milliarder kriminelle kroner skal ha gått gjennom cyberbanken Liberty Reserve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk politi har deltatt i opprullingen av det som beskrives som historiens største hvitvaskingssak. Det går fram av opplysninger fra den amerikanske påtalemakten.

Serverbeslag Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra norsk politi. Og statsadvokaten i New York vil ikke gå ut med ytterligere detaljer om Norges innsats.

- Norge var et av landene som mottok vår forespørsel om gjensidig samarbeid, men disse opplysningene er ikke offentlige. Vi har derfor ingen kommentar, sier statsadvokatens talskvinne Jerika L. Richardson til TV 2 Nyhetene.

Svensk politi bekrefter imidlertid overfor Svenska Dagbladet at de har beslaglagt servere i Stockholm etter anmodning fra USA.

Digital valuta Til nå er fem personer arrestert i saken. Etterforskerne tror nettvalutaselskapet Liberty Reserve nesten utelukkende har fungert som hvitvaskingssentral for til sammen svimlende 37 milliarder kroner. Pengene skal ha kommet fra kriminell virksomhet som barneporno, narkohandel, ID-tyveri og kortsvindel.

Liberty Reserve er en tjeneste som tilbyr nettbetaling med digital valuta, på liknende måte som Bitcoin og Paypal. Fordi kontoinnehaverne er anonyme, har tjenesten ifølge etterforskerne vært svært egnet for lyssky transaksjoner, som foregikk via flere mellommenn.

De hvitvaskede beløpene er blitt vekslet inn i Liberty Reserve-dollar fra en rekke nasjonale valutaer som russiske rubler, vietnamesiske dong og nigerianske naira.

Tatt i Spania Sentralt i saken står Liberty Reserves grunnlegger Arthur Budovsky, som tidligere er dømt for liknende forhold. Budovsky, som nå er kostarikansk statsborger, ble pågrepet i Spania. De andre siktede er pågrepet i USA og Costa Rica.

Liberty Reserves nettside og tjeneste er nå stengt, og midlene frosset. Epay-cards.com brukte Liberty Reserve for å kunne tilby kundene tilgang på varer i USA, og hevder dette går ut over også ærlige brukere.

- Noen av våre kunder i f.eks. Senegal og Malaysia har ikke tilgang på andre typer betaling, sier epay-cards.coms grunnlegger Mitchell Rosetti til The Guardian.

STORE VERDIER: Liberty Reserves hovedkontor i Costa Rica skal vært sentral for den gigantiske kriminelle virksomheten, som behandlet 12 millioner transaksjoner årlig. Foto: JEFFREY / ARGUEDAS / EPA / NTB SCANPIX
STORE VERDIER: Liberty Reserves hovedkontor i Costa Rica skal vært sentral for den gigantiske kriminelle virksomheten, som behandlet 12 millioner transaksjoner årlig. Foto: JEFFREY / ARGUEDAS / EPA / NTB SCANPIX Vis mer