SANKSJONER: Norge innfører sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet flere ganger hevder å ha gjennomført testoppskytninger av raketter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SANKSJONER: Norge innfører sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet flere ganger hevder å ha gjennomført testoppskytninger av raketter. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Norge innfører økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea

- Utgjør en trussel mot fred og stabilitet regionalt og globalt, skriver UD. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det innføres forbud mot investeringer i en rekke nordkoreanske industrier og mot salg av særskilte tjenester til diktaturet, melder Utenriksdepartementet.

Sanksjonene kommer som følge av Nord-Koreas prøvesprengninger og missiltester, som er i strid med sikkerhetsrådets resolusjoner.

«Prøvesprengningene og missiltestene utgjør en trussel mot fred og stabilitet regionalt og globalt», heter det fra Utenriksdepartementet.

Forbudene mot investeringer gjelder for våpenrelatert industri, metallurgi, metallbearbeiding og romfart. Videre forbys salg av datamaskinrelaterte tjenester og tjenester knyttet til gruvedrift, kjemisk industri og raffineringsindustri til personer og enheter i Nord-Korea.

Angivelig testoppskytning i går

«Det gjøres enkelte unntak blant annet for utviklingsformål rettet direkte mot sivilbefolkningens behov eller for å fremme kjernefysisk nedrustning», står det videre i UDs melding.

Nyheten om sanksjonene kommer få timer etter at Nord-Korea testet et nytt luftvernvåpen som ble skutt opp nær kystbyen Wonsan. Det ballistiske kortdistansemissilet tilbakela 450 kilometer før det landet i Japanhavet.

22. mai fordømte Sikkerhetsrådet Nord-Koreas oppskytning av en mellomdistanserakett og lovet at de kom til å styrke innsatsen for å implementere sanksjoner mot landet.

Ifølge tall fra SSB har Norge ingen utenrikshandel med varer med Nord-Korea.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Trådte i kraft 9. mai

Forskriften om det norske forbudet trådte i kraft 9. mai. Forbudet er i tråd med Sikkerhetsrådet og EUs restriktive tiltak mot Nord-Korea.

Det gjøres unntak i forbudet for utviklingsformål som er direkte rettet mot sivilbefolkningens behov eller for å fremme kjernefysisk nedrustning.

Norges humanitære hjelp til Nord-Korea fortsetter som før.

(DagbladetNTB)