Norge, Island og EU enige om Schengen

Norge, Island og EUs østerrikske formannskap kunne sent fredag feire enighet om hovedtrekkene i en ny Schengen-avtale. Men det er fortsatt uvisst hvor stor innflytelse Norge er sikret i det nye samarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi regner med at samarbeidet videreføres på basis av den eksisterende Schengen-avtalen, og at innholdet blir som før, sier Norges forhandlingsleder Per Ludvig Magnus.

Forhandlerne har jobbet på spreng for å bli ferdig før jul, og fredag kveld kunne de sprette champagnekorkene og feire at Norge og Islands plass i det framtidige Schengen-samarbeidet er sikret. Så sent som for en uke siden var det problemer i forhandlingene, og det er derfor overraskende at EU, Norge og Island ble enige så fort.

Innflytelse

Magnus sier at det fremdeles gjenstår noen punkter å forhandle om, men han tror ikke det vil by på vansker å bli enige.

Avtalen bygger på den eksisterende Schengen-avtalen Norge undertegnet i Luxembourg i 1996. En ny avtale var nødvendig fordi Schengen blir en del av EUs traktatverk når Amsterdam-traktaten trer i kraft til våren.

Det største problemet i forhandlingene har vært å sikre den samme innflytelsen i beslutningsprosessen som Norge har under dagens avtale. Magnus sier det er enighet om at alle saker som berører Schengen-samarbeidet skal behandles i et fellesorgan der EU, Norge og Island møtes. Det betyr blant annet at den norske justisministeren vil sitte ved EUs bord når Schengen står på dagsorden.

Politisk behandling

Men ettersom Norge ikke er medlem av EU er det fortsatt usikkert hvor reell innflytelsen vil bli. Selv om Norge er sikret deltagelse på alle nivåer i selve beslutningsprosessen, har vi fremdeles ikke rett til å stemme over avgjørelsene. Norge har heller ingen garantier for at EU velger å drøfte saker av betydning for Schengen på sine interne justisministermøter.

Avtalen havner nå på Bondevik-regjeringens bord, og sentrumsregjeringen får dermed en ny vanskelig sak å hanskes med i forholdet til EU.

(NTB)