Norge jobber for å få hjem foreldreløse barn fra Syria

Jonas Gahr Støre (Ap) mener statminister Erna Solberg (H) er på glid i spørsmålet.

- KOMPLISERT: Statsminister Erna Solberg (H) sa til NRKs Politisk kvarter at det er komplisert å fastslå ID på nordmenn som befinner seg i de tidligere krigsområdene i Syria..
Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpix
- KOMPLISERT: Statsminister Erna Solberg (H) sa til NRKs Politisk kvarter at det er komplisert å fastslå ID på nordmenn som befinner seg i de tidligere krigsområdene i Syria.. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpixVis mer

Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre møttes i dag på Politisk kvarter i NRK.

Der bekrefter Solberg at Norge jobber for å få hjem barn født av IS-krigere. Men forutsetningen er at de har mistet foreldrene sine.

- Vi er like berørt av situasjonen til disse barna som jeg opplever at det norske folk er. Derfor er det viktig at vi jobber for systemer for mulig hjemhenting av barn. Dette gjelder først og fremst de som er foreldreløse, sier Erna Solberg.

Spørsmålet om foreldreløse barn er i dag aktualisert i Aftenposten, som har vært i flyktningleiren al-Hol i Syria. Der lever fem norske barn mellom ett og sju år uten sine foreldre.

- Det var kuler og krig der. Det var skummelt, sa barna til Aftenposten om Baghouz, IS' siste tilholdssted i Syria, der barnas mor sist ble observert.

Avisa besøkte flyktningleiren i begynnelsen av april. Der fant de barna, som snakker flytende norsk, sammen med en venninne av deres mor. De to eldste barna er født i Norge.

Erna Solberg sier i dag at norske myndigheter ikke var kjent med at disse barna befant seg i flyktningleiren.

Vil ikke ha IS-krigere til Norge

Solberg slår fast at Norge ikke vil hente hjem IS-krigere, og at man i utgangspunktet heller ikke ønsker å hente hjem mødre.

- Det er krevende å konstatere hvem disse barna er og om de er norske statsborgere. Vi må slå fast deres ID og gi dem norsk statsborgerskap, hvis de har norske foreldre. Men også sikre oss at vi ikke får IS-krigere til Norge.

- Ønsker du å hente hjem alle norske foreldreløse barn under 18 år?

- Ja, i utgangspunktet jobber vi for det. De fleste er født i IS-områdene, det er veldig få som har blitt født i Norge og tatt inn i området. Barn er foreldres ansvar, derfor prioriterer vi foreldreløse barn.

- Erna på glid

Jonas Gahr Støre sier at det er en bevegelse i Erna Solbergs syn på barna som lever i ytterste nød i leirer i Syria.

- Statsministeren er på glid. Men vi må gå til kjernen. Dette handler om barn, de har ikke selv valgt å være der, så vi må jobbe for å få dem hjem. At foreldre skal straffeforfølges ved grensen, er helt normalt hvis de har gjort noe ulovlig, sier Støre.

Ap-lederen sammenlikner situasjonen nordmenn i Syria befinner seg i med Joshua French og Tjostolv Moland, som ble fengslet i Kongo. Norge satte i gang et stort apparat for å få dem hjem. Moland døde i fangenskap, mens French kom hjem 17. mai 2017.

- Vi gikk langt for å få hjem to nordmenn fra Kongo, det mener jeg også vi bør gjøre i dette tilfellet, sier Støre.