Norge kalte Iran inn på teppet

Oslo (NTB-Alf Skjeseth): Norge protesterer på det skarpeste mot Iran på grunn av fornyede drapstrusler mot forfatteren Salman Rushdie og forlagssjef William Nygaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charge d'affaires Javao Kajouyan Fini ved Irans ambassade ble onsdag formiddag innkalt til Utenriksdepartementet. Der fikk han beskjed om at Norge ser meget alvorlig på gjentakelser av drapsordren (fatwaen) mot Salman Rushdie og tilsvarende trusler mot Nygaard og andre av Rushdies forleggere, sier statssekretær Janne Haaland Matlary til NTB.

Det er uttalelsene i TV 2s Dokument 2 mandag om Rushdie og Nygaard fra generaldirektøren i det iranske UD som har utløst de sterke norske reaksjonene.

Ikke brudd

Norge og Iran har siden 1995 hatt redusert diplomatisk samband, ved at charge d'affaires representerer landene i stedet for ambassadør. Haaland Matlary sier at det ikke er aktuelt å bryte de diplomatiske forbindelsene på grunn av de siste uttalelsene.

- Vi mener fortsatt at det ikke vil tjene saken. Uten noen form for forbindelser ville vi blant annet ikke ha mulighet til å gjøre vårt syn direkte gjeldende overfor iranske myndigheter. Nå forutsetter vi at ambassaden omgående orienterer UD i Teheran om Norges reaksjon.

Opprørt

Den iranske diplomaten fikk i klare vendinger høre at Norge er opprørt over uttalelsene til UDs talsmann, og at Norge finner slike trusler fullstendig uakseptable.

- Det er snakk om et grovt brudd på menneskerettighetene, på retten til ytring og fri bevegelse og på alle internasjonale spilleregler. Vi finner det spesielt skuffende at en talsmann for UD ordlegger seg slik samtidig som Irans president har kommet med flere utspill som varsler en mykere linje og en tilnærming til Vesten. Vi venter nå at Irans regjering tar avstand fra disse truslene mot andre lands borgere, og vi vil forfølge saken videre i relevante internasjonale organisasjoner, sier Janne Haaland Matlary, som onsdag også skulle ha kontakt med den norske Rushdie-komiteen.

Brev til Bondevik

Norsk Forum for Ytringsfrihet ber i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik om at Norge reagerer skarpt overfor iranske myndigheter.

- Vi har med glede merket oss regjeringens utvetydige holdning til Burmas fortsatte grove brudd på menneskerettighetene. Vi forventer at regjeringens reaksjoner overfor iranske myndigheters brudd på internasjonal lov og rett blir tilsvarende utvetydig, skriver daglig leder Mette Newth.