HAR EN PLAN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) påresenterte i dag planen som skal hindre ny terror på norsk jord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR EN PLAN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) påresenterte i dag planen som skal hindre ny terror på norsk jord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Norge kan bli tryggere, uten at det går på bekostning av verdiene demokrati, frihet og tilgjengelighet

Stoltenberg og Faremo med regjeringens oppskrift på terrorbekjempelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Aldri mer 22. juli», sa statsminister Jens Stoltenberg da han talte til folkehavet utenfor Oslo rådhus 25. juli 2011, bare tre dager etter terrorangrepet som tok livet av 77 mennesker.

I dag kom stortingsmeldingen som skal fylle de ordene med med helt konkret innhold. Les den her.

- Jeg vil heller ta kritikk på at vi gjør ting for raskt. For man trenger ikke utrede mye for å skjønne at det trengs, sa Stoltenberg da han presenterte meldingen tidligere i dag.

Meldingen er regjeringens oppfølging av Gjørv-rapporten, som tegnet et mistrøstig bilde av politiets beredskapsevne og ga regjeringen stryk på dens mest grunnleggende oppgave: Beskytte sine innbyggere.

- Haster med endringer Den knallharde kritikken var oppsummert i to av rapportens seks hovedfunn:

• Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

• Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.

NÅDELØS KRITIKK: Bestillingen til 22. juli- kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, var en usminket rapport om terrorangrepet, og det var akkurat det hun la fram 13. august i fjor. Foto: Jo Straube / Dagbladet
NÅDELØS KRITIKK: Bestillingen til 22. juli- kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, var en usminket rapport om terrorangrepet, og det var akkurat det hun la fram 13. august i fjor. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv var tydelig da hun presenterte kommisjonens funn:

- Rapporten har sett på samfunnets systemer og individers rolle, og ikke minst samspillet mellom den. Mye sviktet. Rapporten har avdekket store svakheter i styringen av viktige samfunnsfunksjoner, og vi mener: Det haster med endringer.

Denne grafikken viser hva som skjedde 22. juli.

Innfører nytt krisesamband 22. juli-kommisjonen kom med 31 konkrete anbefalinger til regjeringen, og rundt en tredjedel av dem gikk på forbedringer i politiet. I går meldte NTB at regjeringen, i tråd med anbefalingene i rapporten, innfører et gradert samband for myndighetenes krisekommunikasjon.

- Regjeringen vil bevilge 12 millioner kroner til slikt samband i 2013, sa justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

Hun tok over etter sterkt kritiserte Knut Storberget (Ap), og da hun tiltrådte i november 2011 ble justisdepartementet til justis- og beredskapsdepartementet.

Videre sa Faremo, uten å gå ytterligere i detalj, at innholdet i beredskapsmeldingen er gruppert i fem pilarer: Forebygging, samarbeid, avverging, beskyttelse og håndtering.

BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) redegjorde for Stortinget i august i fjor for regjeringens oppfølging av 22. juli-rapporten. Fra talerstolen kom også Stoltenberg med en historisk beklagelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKLAGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) redegjorde for Stortinget i august i fjor for regjeringens oppfølging av 22. juli-rapporten. Fra talerstolen kom også Stoltenberg med en historisk beklagelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har sagt vi skal legge fram en strategi for å bekjempe terror. Dette har vært et kjempeviktig anliggende for regjeringen, og derfor blir det også en veldig god melding, sa justis- og beredskapsministeren.

Dagsavisen skriver i dag at politiet skal styrkes for å stå bedre rustet til å forhindre nye terrorangrep.

Etterlengtet helikopterløsning Politihelikopteret som sto på bakken i Oslo ble et symbol på politiets lammelse da terroren traff. Døgnkontinuerlig helikopterberedskap ble lovet kort tid etter 22. juli, men først i januar i år, halvannet år etter angrepet, var politiet i lufta med døgberedskap og 15 minutters responstid.

Andre ting ble løst hurtigere, og regjeringen har blant annet økt kapasiteten på nødsentralene og etablert et situasjonssenter i justis- og beredskapsdepartementet.

PLANEN MOT TERROR: Regjeringens terrormelding legges fram i dag. Her er redningstjenestene på jobb 22. juli. Politiet, som opplevde en kollaps i sentrale deler av sin beredskap da terroren rammet, ventes å få mye oppmerksomhet i meldingen, som etaten fikk i den kritiske 22. juli-rapporten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PLANEN MOT TERROR: Regjeringens terrormelding legges fram i dag. Her er redningstjenestene på jobb 22. juli. Politiet, som opplevde en kollaps i sentrale deler av sin beredskap da terroren rammet, ventes å få mye oppmerksomhet i meldingen, som etaten fikk i den kritiske 22. juli-rapporten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer