Norge kan få ansvaret

WIEN (Dagbladet): Mens verden venter i spenning på om det blir bombing eller ikke i Jugoslavia, forbereder Norge seg på sin trolig største utenrikspolitiske oppgave noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Bill Clintons superdiplomat Richard Holbrooke får en avtale med Slobodan Milosevic, blir det trolig Norges ansvar å organisere de mange hundre observatørene som skal overvåke avtalen.
Det er Russlands forsvarsminister Igor Sergejev som sier at Holbrooke og Milosevic er enige om at det skal være 1500 observatører i Kosovo for å overvåke at Milosevic etterlever FNs påbud, og trekker ut sine spesialstyrker derfra.

OSSE mest aktuell

Polens ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa(OSSE), Adam Kobieracki, antyder overfor Dagbladet at OSSE vil få et hovedansvar for å overvåke en eventuell avtale.

- OSSE har vært nevnt i samtalene mellom Milosevic og Holbrooke. Og OSSE er så langt jeg vet den eneste organisasjonen som har vært nevnt, sier Kobieracki.

Det er Polen som vil få en eventuell henvendelse om å organisere observatørene. Men fra nyttår er det Norge som overtar formannskapet i OSSE etter Polen. Norge er allerede tungt inne i all planleggingen av alle OSSE-aktiviteter, og det stilles store forventninger til Norges innsats. Bondevik-regjeringen føler seg spesielt forpliktet til å lykkes i OSSE.

Organisasjonen ble lansert som et alternativ til EU-medlemskap, og for å sikre norsk innflytelse i Europa av nei-sida, under den norske EU-kampen.

Største OSSE-aksjon

En OSSE-innsats i Kosovo vil bli den største oppgaven organisasjonen har tatt på seg. I Bosnia, Kroatia og i konfliktområder fra Balkan til Kinas grense har OSSE til sammen litt under 2000 observatører. Hvis OSSE får et hovedansvar i Kosovo, og det er snakk om 1500 observatører, blir det et kjempeløft for organisasjonen.

Kobieracki sier at han tenker seg at OSSE vil trenge alt fra noen hundre til tusen observatører i Kosovo for å overvåke en avtale. I tillegg trenger man soldater som kan sørge for observatørenes sikkerhet.

I Wien vil ingen i den norske OSSE-delegasjonen gi noen kommentarer til Norges rolle i Kosovo før en avtale foreligger. Men Kosovo kan komme til å prege UDs budsjetter. Sentrale OSSE-land vil bidra med observatører.

Men OSSEs svake organisasjon gjør at mye av ansvaret for organisasjonens engasjement faller på landet som har formannskapet.
Russlands ambassadør til OSSE, Oleg Belous, sier at Russland vil delta med observatører hvis verdenssamfunnet får en avtale med Slobodan Milosevic, og OSSE skal stille observatører.