Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge kan få omskjæringslov før sommeren

Et forbud er ikke aktuelt.

VIL IKKE FORBY:  Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gå inn på detaljene i det kommende lovforslaget, men sier det ikke vil bli aktuelt å forby omskjæring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL IKKE FORBY: Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gå inn på detaljene i det kommende lovforslaget, men sier det ikke vil bli aktuelt å forby omskjæring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Forslag om lovregulering av rituell omskjæring av gutter» ble sendt på høring av de rødgrønne i april 2011. Høringsfristen ble satt til oktober samme høst uten at de rødgrønne klarte å fremme et lovforslag for Stortinget før de gikk av i fjor.

- Det var delte meninger på tvers av partigrensene innad i regjeringen og innad i Arbeiderpartiet, sier helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Ap til Vårt Land.

Nå kan en lov om rituell omskjæring bli behandlet før sommeren, hvis helseministerens lovforslag blir lagt fram som planlagt.

- Hensikten er å regulere dette og sørge for at rituell omskjæring blir en del helsetjenesten. Vi skal ikke forby det, men regulere, slik at vi på en bedre måte enn i dag ivaretar guttenes sikkerhet og helse, sier helseminister Høie til Vårt Land.

Han vil ikke gå inn på detaljene i det kommende lovforslaget.

Omskjæringsspørsmålet ble aktualisert etter at store deler av den offentlige helsetjenesten varslet at de ikke lenger tilbyr inngrepet. Da økte frykten for at stadig flere personer uten den nødvendige kompetansen ville foreta omskjæringen. Debatten blusset opp etter at en to uker gammel gutt fra Oslo døde etter at han ble omskåret på et legekontor på Oslos østkant i mai i 2012.

Under høringsrunden har både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet, Human-Etisk Forbund, Ressurssenteret for menn og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, ønsket en slutt på praksisen.

(NTB)


Hele Norges coronakart